joi, 26 noiembrie 2009

A treia saptamana de sarcina

Saptamana aceasta este pentru el esentiala. Mai intai creste vertiginos in dimensiuni, ajungand de la 0,2 mm la 1,5 mm gratie diviziunilor celulare care se accelereaza. In plus, se contureaza unele diferentieri celulare. Acestea ajung sa se dezvolte in linii celulare care vor fi la originea tuturor organelor.
In acest stadiu de dezvoltare, discul embrionar nu este inca format decat din doua straturi: foita interna si foita externa. Din a 15-a pana in a 17-a zi dupa fecundatie, foita externa se ingroasa de-a lungul unei axe care va delimita capul si coada. Aceasta nervura subtire, cu umflaturi, este linia primitiva, de la care incepe diferentierea foitei mediane. Discul embrionar este constituit deci in prezent din trei straturi de celule. Masoara acum 1,5 mm in lungime.
Aceste trei straturi de celule sunt extrem de importante, fiindca, pornind de la ele, se vor diferentia toate celelalte celule, deci toate organele viitorului copil.
Din foita interna se vor dezvolta organele aparatului digestiv: stomacul, intestinele, vezica, impreuna cu glandele anexe - ficatul si pancreasul, precum si organele aparatului respirator.
Din foita externa se vor forma: sistemul nervos, organele de simt, precum si tesuturile externe - pielea, unghiile, parul. Foita mediana va sta la originea scheletului - cu exceptia craniului - a muschilor, sistemului circulator si glandelor sexuale: tes­ticulele sau ovarele. La mijlocul celei de-a treia saptamani, adica intre a 17-a si a 19-a zi de dezvoltare, extremitatea craniana a liniei primitive se umfla, formand o ingrosare de celule de la care se va forma sistemul nervos central. Prezentandu-se la inceput ca un cordon celular plin, el se scobeste apoi sub forma de tub, al carui capat se inchide formand un creier primitiv.
Alta performanta a bebelusului dumneavoastra: la sfarsitul celei de-a 3-a saptamani, el are o inima, imperfecta, e drept, dar care bate! Pornind de la linia primitiva, in regiunea apropiata capului, se schiteaza intr-adevar, intre ziua a 19-a si a 2l-a, muschiul cardiac, sub forma a doua tuburi. Foarte repede, aceste tuburi sunt animate de batai ritmice. Contractiile se produc chiar inaintea aparitiei celu­lelor contractile specializate si inaintea oricarei forme de excitare nervoasa a tuburilor cardiace.
Tot acum se formeaza primele vase sanguine. Bataile ritmice ale acestei inimi rudimentare pun in miscare lichidul din vase. El nu contine inca globule rosii, ci doar celule primitive, „mamele" tuturor liniilor de celule sanguine. Totusi, grupa sanguina a copilului dumneavoastra este genetic definita inca din faza de zigot.
Pornind de la foita mediana, apar blocuri de tesuturi perechi, denumite somite. Din aceste somite se vor forma muschii, ligamentele, cartilagiile, pielea, cateva oase. Primele celule germinale, care, dupa o lunga perioada de maturizare, vor deveni celule sexuale, sunt si ele deja prezente.
Dupa cum vedeti, bebelusul dumneavoastra se formeaza foarte repede, inca intr-o perioada cand va mai indoiti de prezenta lui!
Placenta
Din momentul in care bebelusul masoara 1,5 mm lungime, este prea mare ca sa mai fie alimentat prin intermediul sangelui dumneavoastra care circula doar in lacunele trofoblastului. Este necesar de acum un sistem sanguin mai elaborat care sa-i aduca hrana si sa-l scape de deseuri. Trebuie, deci, pregatita o structura care sa permita schimburile dintre sangele dumneavoastra si al lui.
Pentru aceasta, la sfarsitul celei de-a 2-a saptamani de dezvoltare, celulele trofoblastului cresc, formand excrescente foarte fine si ramificate, denumite vilozitati. in acest timp, lacunele continand sange matern fuzioneaza, formand „camarute" intre vilozitati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu