miercuri, 25 noiembrie 2009

A doua saptamana de sarcina

ANEXELE EMBRIONARE, PLACENTA, CAVITATEA AMNIOTICA

In cea de-a 8-a zi dupa fecundare, blastocistui, aceasta mica sfera scobita ce contine in centru viitorul embrion, continua sa patrunda in mucoasa uterina.
In cea de-a 9-a zi, blastocistui a intrat in intregime in mucoasa. Bresa formata prin intrarea lui se inchide in cea de-a 10-a zi printr-un dop fibrinos provizoriu pana cand alte celule noi se vor alatura reconstituind peretele.
La inceputul celei de-a doua saptamani, unele celule ale butonu­lui embrionar vor forma un strat aplatizat, iar blastocistui, mica biluta scobita, ia putin cate putin forma unui disc. Discul embrionar este format la inceput din doua straturi de celule: o foita interna care apare prima si o foita externa din care se va dezvolta la inceputul celei de-a treia saptamani foita mediana". p1p6415pl27orv
Discul embrionar cu doua straturi are o lungime totala de 0,1 pana la 0,2 mm.
Intreg miracolul vietii se gaseste acolo. Zigotul, celula unica, este asemenea unui computer al carui creier este ADN-ul. Programul gata pregatit. Nenumaratele secvente ale ADN-ului, care sunt genele, sunt decodificate unele dupa altele, in timp ce elementele functionale ale celulei produc dupa ordinele primite.
Dupa diviziunile celulare, vor urma diferentierile care vor produce toate tipurile de celule, cu functiile lor precise. Organizate in tesuturi si organe, ele vor alcatui aceasta noua fiinta umana care va fi copilul dumneavoastra.
Anexele embrionare
Copilul are nevoie de corpul dumneavoastra, pentru a se dezvolta. Din corpul mamei va primi hrana si oxigenul si prin intermediul lui va elimina deseurile rezultate din metabolismul celular. Aceste schimburi mama-copil sunt posibile gratie unui sistem complex: anexele embrionare. Acestea sunt placenta si cordonul ombilical, doua elemente care nu fac parte nici din corpul mamei, nici din cel al copilului. Ele sunt elemente tranzitorii care vor fi eliminate la nastere.
Trebuie sa adaugam la acestea cavitatea amniotica umpluta cu lichid, in interiorul careia pluteste embrionul.
Placenta
Placenta este o structura al carei rol esential este sa permita schimburile dintre sangele matern si cel al copilului. Inainte de a deveni un organ bine diferentiat, ea trece prin mai multe stadii de evolutie.
In a 9-a zi, trofoblastul, adica stratul de celule de la exteriorul oului, se diferentiaza in doua straturi de celule diferite. Intr-unul din aceste straturi apar vacuole care cresc si in final se unesc formand lacune.
La 12 zile de la fecundare, capilarele, adica vasele de sange foarte mici care iriga mucoasa uterina, erodate de celulele stratului profund al trofoblastului, se rup, si sangele matern umple lacunele care fuzioneaza in cea de-a 13-a zi.

Se stabileste astfel un contact intre blastocist si circulatia ma­terna. Acesta este, in linii mari, rolul placentei.
Celalalt strat de celule rezultat din trofoblast ajunge sa inconjoare in intregime oul si ia numele de corion, iar mucoasa uterina in care blastocistul s-a ingropat complet devine caduca si va fi complet eliminata dupa nastere.
Oul, care, dezvoltandu-se, va creste treptat in dimensiuni in cavi­tatea uterina, este acoperit acum de doua straturi de tesut: caduca si corionul.
Cavitatea amniotica
In paralel cu primele modificari, cavitatea amniotica, denumita popular si punga apelor, in care va trai copilul timp de 9 luni, se formeaza in cea de-a 8-a zi prin alungirea butonului embrionar si a trofoblastului. Ea se va mari progresiv in zilele urmatoare.
Cavitatea amniotica este delimitata de o membrana denumita amnios.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu