marți, 24 noiembrie 2009

Prima Saptamana de sarcina

Segmentarea: intre 30 si 50 de ore dupa fecundare
La scurta vreme dupa fecundare, prima celula se divizeaza. Acest fenomen se numeste segmentare. Dupa diviziune se ajunge la doua celule de dimensiuni egale. Fiecare dintre acestea se divizeaza iar, ajungandu-se la 4 celule, cam dupa 50 de ore, apoi iarasi, ajungandu-se la 8, dupa 60 de ore. Se constituie astfel un graunte de 16 celule, denumit morula, datorita asemanarii cu o mura.
Migratia: intre ora a 72-a si cea de-a 4-a zi h8s8618hy87zyc
Tot divizandu-se, oul se deplaseaza din treimea externa a trompei, unde a avut loc fecundatia, spre cavitatea uterina. „Calatoria" va dura 3 zile. Trei zile, in timpul carora diviziunile se succed multiplicand numarul de celule din morula. Trebuie remarcat ca volumul morulei in acest stadiu ramane egal cu cel al ovulului initial din momentul fecundatiei. Abia dupa cea de-a sasea diviziune celulara, cand ajunge la 64 de celule, oul incepe sa creasca in volum.
In acest stadiu, se constata deja o diferenta vizibila intre celulele din morula. Celulele periferice, de talie mica, inconjoara celulele centrale mai voluminoase, care vor fi la originea butonului embrionar. Aceasta mica sfera se scobeste in interior si formeaza o cavitate plina cu lichid ce adaposteste gramajoara de celule care constituie butonul embrionar. Morula a devenit blastocist (sau blastula). Din butonul embrionar ia nastere embrionul, iar celulele externe sunt la origineainvelisului care il va proteja. O parte a acestui invelis, denumit trofoblast, va forma placenta. in acest stadiu, blastocistul masoara 250 de miimi de milimetru.

Patrunderea in uter: intre a 4-a si a 5-a zi

La finalul migrarii sale, blastocistul ajunge in cavitatea uterina, unde pluteste liber in cea de-a 4-a si a 5-a zi dupa fecundatie. In acel moment, zona pellucida care inconjoara ovulul dispare si blastocistul se lipeste de mucoasa uterina.
La nivelul ovarului, corpul galben format din foliculul care a eliberat ovulul produce o cantitate enorma de progesteron. Acesta impiedica uterul sa se contracte asa cum se intampla in timpul menstruatiei si astfel asigura supravietuirea oului. Si cum totul a fost prevazut, trofoblastul secreta in timpul primelor saptamani de sarcina un hormon denumit gonadotrofina, care mentine corpul galben in activitate.
Cuibarirea (nidatia): ziua a 7-a

In cea de-a 7-a zi de la fecundatie, adica la 21 sau 22 de zile de la inceputul ultimei menstruatii, celulele externe ale blastocistului incep sa se insinueze intre celulele epiteliului uterin, marcand debutul implantarii, care se va desfasura efectiv in timpul celei de-a doua saptamani care urmeaza dupa fecundatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu