luni, 30 noiembrie 2009

A opta saptamana de sarcina

La sfarsitul acestei a 8-a saptamani, bebelusul dumneavoastra are formate aproape toate organele. Cu toate acestea, mai are mult de parcurs pana sa creasca mare!

Greutatea lui este de 2-3 grame, iar lungimea ajunge la 3 cm. Luati o rigla gradata si priviti ce inseamna 3 cm! Si totusi, in acesti trei cm ai viitorului barbat sau viitoarei femei, exista deja tot, sau aproape tot: o inima care bate, organe interne cu diverse functii, iar in acel cap mare care incepe sa se redreseze din atitudinea aplecata spre piept, creierul care se desavarseste putin cate putin.
Fata continua sa se modeleze: urechile externe, situate destul de jos, aproape sub nivelul gurii, precum si varful nasului, se vad foarte bine. Cavitatile gurii si nasului se despart prin formarea palatului, in vreme ce mugurii dintilor sunt bine fixati. Exista cate 10 muguri pe fiecare maxilar, care vor evolua, pentru a deveni cei 20 de dinti de lapte ai copilului ce se va naste. Ochii, mari, nu sunt acoperiti de pleoapele care acum se formeaza.
La nivelul gatului care se indreapta treptat, apar glandele salivare.
Mainile si picioarele dobandesc forma definitiva, cu degetele bine constituite. Degetul mare si cel aratator incep sa capete pozitia lor firesca, adica opuse unul altuia.

Organele interne isi continua dezvoltarea. Inima si intreg sistemul vascular sunt complet formate la sfarsitul celei de-a 8-a saptamani de dezvoltare. De pe acum, bataile inimii pot fi auzite cu ajutorul aparatului Doppler.
Inima este compartimentata in inima dreapta si inima stanga. In organismul autonom, asa cum va fi copilasul dupa nastere, partea stanga a inimii are functia de a trimite spre organe sangele incarcat cu oxigen de la nivelul alveolelor pulmonare, si cu substante nutritive, provenite din alimentatie. Partea dreapta a inimii impinge spre plamani sangele incarcat cu dioxid de carbon, unde acesta se elimina.
Ansa intestinala primitiva continua sa se alungeasca si sa ia o forma contorsionata in cordonul ombilical, unde a trebuit sa-si gaseasca adapost provizoriu, din lipsa de spatiu in alta parte. Organele excretoare sunt inchise spre exterior de catre o membrana: membrana anala si uro-genitala. Intre cele doua se afla perineul.
Organele genitale externe sunt inca nediferentiate, in sensul ca nu se disting printr-o forma aparte, indiferent daca este vorba de o fetita sau de un baiat, dar glandele sexuale incep sa se formeze. Apar cordoanele testicuiare daca bebelusul este genetic baiat, sau un inceput al ovarului, daca este genetic fata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu