Cresterea copilului continua in ritm rapid si pentru prima oara, capul, care s-a redresat lent in ultimele saptamani, este acum aproape drept.
Despre viitorul dumneavoastra copil
Marimea lui este de 5 cm de la cap la coccis si de 7,5 cm de la cap la calcaie. Lungimea piciorului este de 9 mm. Greutatea lui atinge 18 grame. La inceput, marimea bebelusului se dubla zilnic, apoi saptamanal. Acum trebuie sa treaca mai multe saptamani pentru a se dubla din nou.
Fata este vizibila acum, de cand capul s-a redresat, si are trasaturi umane.
Bebelusul, care are acum numerosi muschi, este capabil de miscari spontane, cu tot corpul. Intoarce capul, agita mainile si picioarele, strange pumnii. Aceste miscari - pe care inca nu le simtiti -sunt reflexe, comandate direct de maduva spinarii. Creierul nu este destul de dezvoltat pentru a le controla. El nu va putea sa le controleze de altfel nici imediat dupa nastere. Creierul este un organ atat de complex si atat de diferentiat, incat maturizarea lui va necesita ani intregi, terminandu-se abia pe la varsta de 18 ani. Pentru moment, continua sa se formeze. Acum, la inceputul celei de-a 3-a luni de sarcina, se multiplica intens, inflorind asemenea unui foc de artificii, prin formarea celulelor nervoase denumite neuroblasti. Abia in momentul maturizarii lor, neuroblastii vor primi numele de neuroni. in paralel cu proliferarea lor, neuroblastii migreaza in substanta cerebrala. Migratia este necesara pentru stabilirea circuitelor nervoase.
Bulbii pilosi, care sunt la radacina firelor de par, incep sa se formeze acum, in stratul cel mai adanc al pielii. Apar, de asemenea, si mugurii dintilor permanenti. Ei sunt situati alaturi de limba, sub linia dintilor de lapte care isi continua si ei evolutia. Acesti muguri care se dezvolta in acelasi mod cu dintii de lapte vor ramane in stare de repaus inca multi ani. Abia cand copilul ajunge la varsta de 6 ani, dintii acestia incep sa se dezvolte si, impingand dintii de lapte, le determina caderea.
Organele interne isi continua dezvoltarea in plan structural si functional.
In pancreas incep sa apara insulele lui Langerhans. Este vorba de un grup de celule de cea mai mare importanta. Secretiile lor de insulina si de glucagon, produse de principalele doua tipuri celulare, mentin echilibrul nivelului de zahar in sange, impiedicand aparitia diabetului.
Ficatul este enorm, reprezentand la aceasta data aproximativ 10% din greutatea totala a corpului. Acest lucru se datoreaza functiei lui actuale de a produce celulele sanguine. Intre celulele hepatice si peretii vasculari se gasesc insule celulare mari care produc atat celulele sanguine ale liniei rosii, cat si pe cele ale liniei albe. Aceasta activitate se va incetini progresiv in cursul penultimei luni de viata intrauterina, functia fiind preluata incet de catre maduva spinarii. La nastere, mai supravietuiesc doar cateva din aceste insulite, care dispar si ele curand. Atunci greutatea ficatului nu va mai reprezenta decat 5% din greutatea totala a corpului.
Marea hernie intestinala ce ocupa o portiune din cordonul ombilical reintra putin cate putin in cavitatea abdominala, care se mareste. Cand totul va fi plasat la locul potrivit, cordonul ombilical se va subtia considerabil, continand doar vasele de sange.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu