luni, 19 iulie 2010

Alaptarea in primele zile dupa nastere

Alaptarea este un proces care se invata in timp, atat pentru tine cat si pentru copilasul tau. Desi in primele zile de viata nou-nascutul pare mai interesat de somn decat de supt, nu lasa acest lucru sa te descurajeze. Primele zile de alaptat sunt doar inceputul unei experiente extraordinare pentru tine si bebelus.
Primii pasi in alaptare sunt mai dificili pentru unele mame decat pentru altele, dar bucuria pe care o aduce aceasta experienta merita orice efort.
Desi studiile arata ca sunt foarte putine femei care nu pot alapta din motive fiziologice sau medicale, numarul mamicilor care nu reusesc sa alapteze este mult mai mare. Numeroase probleme si dificultati intampinate in primele zile/saptamani dupa nastere le determina sa renunte foarte repede. In maternitate, proaspetele mamici nu trebuie sa ezite in a cere sfatul si ajutorul personalului calificat, ori de cate ori au probleme. 
Laptele este un lichid produs de corpul uman; pentru a putea fi produs, este necesar ca organismul mamei sa fie bine hidratat. Atat timp cat alapteaza, mama trebuie sa consume mai multe lichide decat de obicei; daca in mod normal se recomanda consumul a 1,5 - 2 litri de lichide/zi, pe perioada lactatiei ar trebui consumat in jur de 3 litri de lichide/zi.
Acest aspect este cu atat mai important in primele zile dupa nastere. In timpul travaliului corpul femeii se deshidrateaza, din cauza efortului intens si indelungat; cu atat mai mult in cazul in care pe durata travaliului nu au fost consumate suficiente lichide - exista foarte multe spitale care descurajeaza sau chiar interzic consumul de lichide pe perioada travaliului, pentru a pastra cat mai multe optiuni posibile de anestezie, in cazul aparitiei unor complicatii. In plus, in multe saloane din maternitate este foarte cald. Aceasta inseamna ca dupa nastere, mama trebuie sa consume foarte multe lichide. Mama este suficient de hidratata daca nu are senzatia de sete, nu are senzatia de gura uscata, merge suficient de des la toaleta, iar urina nu are o culoare intensa.
Furia laptelui. Exista cazuri in care aparitia laptelui este brusca; laptele umple sanii si daca mai exista si canale infundate, apare o senzatie de sani angorjati si durerosi. Atentie! Consumul de lichide in cantitati mari poate favoriza aparitia "furiei laptelui"; ca urmare, este indicat sa se consume multe lichide dupa nastere, insa nu dintr-odata, ci treptat (ex: 200-300 ml in fiecare ora); In cazul in care apare senzatia de angoejare a sanilor, este mai bine sa se intrerupa consumul de lichide pentru cateva ore (pana la rezolvarea problemei).
Daca bebelusul este impreuna cu mama, aceasta ii poate oferi sanul. S-ar putea sa fie o solutie perfecta pentru toata lumea: bebelusul se hraneste, goleste sanii, iar mama scapa de senzatia de angorjare si de durere. Pentru a facilita suptul, este preferabil ca mama sa isi maseze usor sanii inainte, si eventual sa mulga cateva picaturi, pentru ca sfarcurile sa se formeze si sa poata fi mai usor apucate de bebelus. Daca bebelusul are ore fixe de alaptat si nu va fi adus la san decat peste cateva ore (sau daca doarme si nu poate fi trezit sau se trezeste dar nu doreste sa suga), se recomanda ca mama sa isi maseze sanii si sa se mulga pana cand senzatia de angorjare dispare.
Pentru a preveni furia laptelui este bine ca dupa nastere mama sa isi verifice regulat sanii si sa ii maseze usor, pana la aparitia laptelui; daca se simt noduli (chiar daca sanul in ansamblu nu e angorjat) e bine sa se maseze sanul in zona respectiva si sa puna bebelusul la sanul respectiv (sau sa se mulga) - s-ar putea ca unul din canale sa fie infundat; daca este stimulat corespunzator, sunt sanse mari sa se desfunde rapid, fara alte probleme.

vineri, 18 iunie 2010

Saptamana 23

Ecografia poate acum sa releve daca bebelusul dumneavoastra va fi fata sau baiat.
Despre viitorul dumneavoastra copil
Lungimea lui este de 18 cm de la cap la coccis si de 28 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 560 de grame. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 6,4 cm.
Mugurii dentari secreta deja materialul din care se vor forma viitorii dinti de lapte.
Lanugo-ul, pufuletul fin, acopera intreg corpul, iar vernix caseosa -stratul gras de protectie care acopera pielea - devine mai consistenta.
Diferentierea organelor sexuale este incheiata. Daca aveti fetita, vaginul ei a capatat forma unui tub scobit. Daca aveti baiat, celulele testiculare care produc hormonul masculin - testosteronul - cresc numeric, dar testiculele inca nu au coborat in scrot.
Sexul copilului se poate distinge la ecograf, incepand din saptamana a 24-a, cu o marja de eroare de 20 %.
Daca preferati sa nu cunoasteti dinainte sexul copilului si sa aveti mai bine surpriza la nastere, trebuie sa-i spuneti foarte clar acest lucru medicului care efectueaza ecografia. Dar daca faceti parte dintre acele femei care urmaresc de la inceputul sarcinii, saptamana de saptamana, cum evolueaza bebelusul, s-ar putea sa doriti sa stiti mai din timp daca este fata sau baiat si astfel sa intariti legaturile care va leaga de el.
Copilul are sangele mai rosu decat dumneavoastra! Faptul se datoreaza globulelor rosii care contin o hemoglobina mai bogata in fier decat la omul adult, avand astfel o afinitate mai mare pentru oxigen. Datorita acestui fapt, transferul oxigenului de la sangele matern catre cel al fatului este mult usurat.
Migrarea celulelor nervoase - neuronii - se incheie spre sfarsitul celei de-a 25-a saptamani de amenoree. Numarul lor este cel definitiv. De acum ele continua doar sa se diferentieze, pierzandu-si insa intreaga capacitate de a se divide.
Fiecare celula nervoasa, ajunsa in partea de creier corespun­zatoare, incepe sa formeze in jur ramificatii denumite dendrite, si sa dezvolte o structura mai lunga, denumita axon. Axonii vor forma nervii, pe cand dendritele vor realiza legaturile directe dintre celula si cele din vecinatatea ei (sinapse). Procesul se desfasoara in ace­lasi mod pentru toate cele aproximativ 10 miliarde de neuroni, cati numara creierul. Astfel, se stabilesc circuitele neuronale indispensabile pentru conducerea influxurilor nervoase, deci, a mesajelor. 
Cresterea fatului, si in consecinta a uterului, deplaseaza organele interne. Mai ales diafragma urca, coastele din partea inferioara a cutiei toracice se indeparteaza, in vreme ce stomacul este usor impins intr-o parte.
Perturbatiile mecanice se adauga la tendinta de incetinire a digestiei, provocata de nivelul crescut de progesteron. Stomacul se goleste mai incet, sfincterul dintre stomac si esofag este si el putin afectat, ceea ce favorizeaza unele refulari de suc gastric acid spre esofag. Sunt rare femeile care scapa de aceste senzatii de acreala. Deci alte mici neplaceri, ce vor fi uitate de indata ce veti avea copilasul alaturi!
Bebelusul are acum toate structurile si organele, care cresc zilnic intr-un ritm alert. Multiplicarea celulara solicita acum, in afara tuturor elementelor nutritive de baza, mai mult oxigen. Acesta este transportat de fierul ce intra in componenta hemoglobinei, pigmentul ce da culoarea specifica globulelor rosii sanguine.
Fatul produce intens globule rosii si deci consuma mult fier. O parte din acest fier ii este adus prin alimentatia obisnuita a mamei, iar alta parte este extrasa din rezervele materne. Daca alimentatia nu-i aduce destul fier, el ia tot ce are nevoie din rezervele dumneavoastra. Cu alte cuvinte, chiar din globulele rosii ale mamei. Rezultatul este o anemie mai mult sau mai putin severa. Daca anemia atinge un nivel prea ridicat, poate fi cauza unei hipotrofii fetale.
Simptomele si remediul anemiei
Daca sunteti obosita, va pierdeti usor rasuflarea, sunteti foarte palida, ametiti usor si va vajaie urechile, apelati la sfatul medicului. El va solicita efectuarea unei analize a sangelui, cu numararea globulelor rosii. Un medicament pe baza de fier poate indeparta aceste simptome. Exista medici care prescriu sistematic fier, impre­una cu acid folie, fiindca majoritatea femeilor insarcinate sunt mai mult sau mai putin anemice.

joi, 8 aprilie 2010

Saptamana 22

Lungimea lui este de 17 cm de la cap la coccis si de 26 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 500 de grame. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 6,1 cm. Este inca structura cea mai mare, cu toate ca restul corpului continua sa creasca. In ansamblu, fatul este inca foarte slab si dezvoltat mai mult in lungime.
Pielea lui s-a mai ingrosat si de aceea este mai putin transparenta. Nu mai este vizibila intreaga retea de vene care o strabate. Este rosie si, cum a crescut in suprafata inainte de aparitia grasimii subcutanate, ea pare botita toata, ridata. Glandele sebacee din piele au intrat in functiune si incep sa secrete o substanta transpa­renta si grasa care il va acoperi putin cate putin. Se obtine ceea ce in termeni stiintifici se numeste vernix caseosa, un strat care prote­jeaza pielea fatului care s-ar fi macerat in lichidul amniotic in timpul urmatoarelor luni.
Ochii bebelusului continua sa fie inchisi, acoperiti de pleoapele care au acum gene. Deasupra ochilor, sprancenele sunt bine conturate. Sub pleoapele lasate, ochii continua sa se desavarseasca. Irisul se pigmenteaza, astfel ca ochii lui capata culoare. Caprui, albastri, verzi ? Nu veti sti cu adevarat decat dupa nastere. Si nici chiar atunci, deoarece culoarea ramine inca imprecisa, pe durata mai multor saptamani.
Rinichii dumneavoastra lucreaza din plin pentru a indeparta toxinele care circula prin sange. Chiar si propriile substante care se elimina sunt mai multe decat inainte de sarcina, ele rezultand in urma unei cresteri a metabolismului, direct legate de sarcina. Cat priveste deseurile produse de fat, acestea sunt tot mai multe pe masura ce creste. Datorita maririi cantitatii de sange filtrat de rinichi, volumul acestora creste, dar nivelul ridicat al progesteronului care circula prin sange are tendinta sa franeze functiile renale. De aceea se recomanda sa va supravegheati cu atentie functiile renale si sa beti cat mai multa apa pentru a ajuta eliminarea substantelor toxice, evitand astfel infectiile.
Sunteti cea mai in masura sa supravegheati evolutia sarcinii. Nu tratati cu indiferenta nici un eveniment care ar putea surveni, cum ar fi de exemplu o oboseala mai neobisnuita sau o stare febrila. Poate fi vorba de semnalul de alarma ce preceda o boala asociata sarcinii, cu implicatii grave asupra fatului, fiind posibila chiar declansarea unui avort.
Controlati urina in mod regulat
Este o actiune indispensabila pentru a putea detecta orice suferinta a rinichilor, dintre care una poate fi toxemia gravidica, o boala grava pentru mama, dar care nu are influenta asupra copilului: -trebuie controlata absenta albuminei si a zaharului, in fiecare luna, in primele 6 luni, apoi tot la 15 zile, in lunile a 7-a si a 8-a si in fiecare saptamana, in ultima luna; daca asteptati gemeni, efectuati cate o analiza la fiecare 15 zile, incepand de acum si pana la nastere
- puteti efectua aceasta analiza chiar dumneavoastra, cu ajutorul unui produs vandut in farmacii; cel mai uzual se prezinta sub forma unei mici benzi de plastic prevazuta la un capat cu o bucata de hartie galbena; daca dupa inmuierea in urina hartia ramane galbena, inseamna ca nu exista albumina; daca exista albumina, hartia se inverzeste; la cea mai mica indoiala, mergeti la medic; el va dispune efectuarea unor analize de laborator
- la orice semn de gripa sau de intoxicatie alimentara, efectuati si o verificare a urinei, fiindca bolile infectioase si intoxicatiile predispun la albuminurie
-  evitati sa va expuneti la factorii care predispun la albuminurie: frigul, umiditatea, surmenajul, oboseala
- daca apar edeme la nivelul extremitatilor (picioare, degete etc.) rinichii pot fi cauza; se impune o vizita la medic.

Toxemia gravidica
Este o boala legata direct de sarcina, care se manifesta prin edeme, adica umflaturi, in special la nivelul extremitatilor, o crestere excesiva in greutate, o crestere a tensiunii arteriale si a albuminei in urina. Toate aceste simptome se datoreaza unei anomalii in functionarea rinichilor.

Toxemia gravidica atinge mai ales femeile tinere, in jurul varstei de 20 de ani, si pe cele care asteapta primul copil. Tulburarile apar tarziu. Trebuie sa fiti vigilenta mai ales in ultimul trimestru si in mod deosebit la sfarsitul sarcinii.
Daca toxemia nu este tratata pot aparea complicatii grave ca eclampsia - un edem al creierului urmat de coma grava. Astazi, eclampsia a disparut practic, in special datorita supravegherii medicale continue a sarcinii. Totusi, daca aveti dureri de cap, dureri la nivelul stomacului, senzatii vizuale de „muste" (puncte negre miscatoare) in fata ochilor, prezentati-va de urgenta la medic.
Netratata, toxemia gravidica poate determina la copil o hipotrofie, adica o subdezvoltare mai mult sau mai putin importanta. Nascut la termen, poate sa cantareasca sub 2,5 kg, iar in cazurile foarte grave abia ceva mai mult de un kilogram. De notat ca nevoile lui calorice sunt corespunzatoare varstei si nu proportionale cu greutatea lui. Va trebui hranit la fel ca un copil care cantareste 3 kg.
Tratamentul toxemiei gravidice consta intr-un repaus absolut in pozitie culcata. Medicul va poate prescrie un regim fara sare.
Simptomele toxemiei dispar progresiv sub tratament si sarcina poate sa continue fara probleme, atat pentru mama, cat si pentru copil.

duminică, 28 martie 2010

Saptamana 21 de sarcina

Lucru incredibil: bebelusul dumneavoastra isi suge degetul!
Despre viitorul dumneavoastra copil
Lungimea lui este de 16 cm de la cap la coccis si de 24 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 440 de grame. Capul bebelusului va avea, la sfarsitul acestei saptamani, un diametru de circa 5,4 cm.
Incep sa-i creasca unghiile si un pufulet foarte fin pe tot corpul. Parul incepe sa-i acopere capul. Este rar si fin ca matasea.
De cateva saptamani, el deschide gura, o inchide si simuleaza cu buzele miscarile suptului. In paralel, este capabil sa-si intoarca capul intr-o parte sau alta si sa ridice bratele. Reuseste sa apuce degetul cu gura. Urmeaza sa exerseze pentru perfectionarea reflexului suptului, care trebuie sa fie bine pus la punct la nastere, atunci cand va trebui s-o faca intr-adevar.
Alveolele pulmonare continua sa se dezvolte si miscarile respi­ratorii devin mai frecvente. Ele sunt neregulate si rapide, fiind inca lipsite de coordonare.
Placenta
In acest stadiu al sarcinii, placenta, care si-a continuat cresterea, a ajuns la conformatia definitiva.

In cursul lunii a 4-a, au aparut mai multe membrane separand compartimente ce se scalda in lacurile sanguine.
Acestea sunt septurile intercotiledonare. Membranele care s-au dezvoltat pana in luna a 5-a au o axa, constituita din tesut matern, acoperita la suprafata de un strat de tesut foarte subtire de origine fetala. Datorita prezentei septurilor, piacenta este impartita in compartimente denumite cotiledoane.
Pana la sfarsitul lunii a 4-a, placenta a crescut atat in grosime, cat si in circumferinta. In prezent, se mai modifica putin in grosime, dar continua sa se largeasca. De la 6 cm in luna a 3-a, la sfarsitul sarcinii ea va avea intre 15 si 25 cm diametru si o grosime de circa 3 cm. Cresterea in grosime a placentei se datoreaza cresterii in lun­gime a vilozitatilor, ceea ce duce la o marire a spatiilor interviloase pline cu sange matern.
Privita din exterior, placenta apare in aceasta luna ca un organ in forma de disc, atasata de peretele uterin prin fata ei materna, care prezinta circa douazeci de proeminente care nu sunt altceva decat cotiledoanele amintite mai inainte. Fata fetala, in schimb, prezinta o suprafata absolut neteda, lucioasa, sidefie, acoperita in intregime cu o membrana, la suprafata careia se disting vase arteriale si venoase mari - terminatiile vaselor ombilicale, ce se unesc la nivelul cordonului ombilical. La periferie placenta se continua cu „membra­nele" dezvoltate din amnios si corion.
Cordonul ombilical nu isi are originea, de regula, din centrul discului placentar.
Incepand din luna a 4-a, pe masura ce sarcina avanseaza, membrana vilozitatilor se subtiaza considerabil. Devine astfel posibila o crestere apreciabila a schimburilor dintre mama si copil. Membrana prin care se efectueaza schimburile intre sangele matern si cel fetal este numita bariera placentara.
Apa traverseaza bariera placentara foarte rapid in ambele sensuri si, in felul acesta, 99% din apa si sarurile care provin de la fat se reintorc in sangele matern.
Volumul sanguin vi s-a marit mult. Fatul a crescut, trebuie hranit mai mult, si de aceea un sfert din masa sanguina este folosita direct in sistemul placentar.
Aceasta crestere a masei sanguine poate sa va pricinuiasca unele tulburari datorate dificultatilor de reintoarcere a sangelui la inima: k8c742ki31tqk
mici sangerari provenind din nas si gingii, datorate presiunii exercitate de masa sanguina asupra capilarelor
furnicaturi in membre, senzatia de picioare grele, varice, hemoroizi; dilatarea capilarelor mici este vizibila pe piele, prin aparitia unor retele de linii rosiatice, localizate pe fata, umeri, brate, piept, dar mai ales pe picioare; acestea sunt cunoscutele formatiuni varicoase care afecteaza doua treimi dintre femeile albe si o treime dintre femeile de rasa neagra; ale dispar de obicei dupa nastere.
Cresterea masei sanguine supraincarca si dilata venele care au tendinta sa-si relaxeze tonusul, de unde rezulta o hipotensiune arteriala, care se resimte sub forma unor senzatii de slabiciune, ameteli sau stare de rau general.
Aceste tulburari pot sa apara sau sa se accentueze in cursul ultimului trimestru de sarcina. De aceea este bine sa fie cunoscute de pe acum, pentru a se lua masuri de prevenire, in limita posibilului.

Pentru atenuarea simptomelor

Picioare grele, varice

- pe cat posibil, stati cu picioarele in sus, pentru ca sangele care se reintoarce sa nu stagneze in vene si sa nu le dilate tot mai mult; puteti face acest lucru asezandu-va langa un perete si ridicand picioarele pentru a le sprijini de el
- noaptea, incercati sa dormiti cu picioarele cat mai inaltate posibil, pentru ca venele sa se goleasca mai usor de sange in perioada de
repaus
- este recomandabil sa dormiti pe partea stanga, eliberand astfel vasele sanguine mari de presiunea la care le supune uterul.
Prevenirea varicelor
Trebuie evitat tot ceea ce tinde sa franeze circulatia sanguina, prin dilatarea venelor.
- nu stati mult in picioare
-evitati presiunile la nivelul gambelor, prin niste sosete prea stranse de exemplu
- evitati baile calde, baile de soare, incalzirea in contact cu solul, epilarea cu ceara - mergeti pe jos zilnic pentru a va intari muschii care actioneaza asupra sistemului venos si ajuta sangele sa circule.
In cazul unor varice mari, medicul prescrie ciorapi speciali pentru varice, care compenseaza lipsa tonusului venos si impiedica accentuarea dilatarii lor.
Hemoroizii
Sunt varicele care apar in jurul anusului. La femeia insarcinata se datoreaza atat unei circulatii dificile, cat si comprimarii bazinului de catre uter.
Puteti sa usurati situatia, folosind alifii speciale sau tonice venoase pe baza de „castane de India" sub forma de solutii administrate oral.
Adaptati-va alimentatia in scopul evitarii constipatiei. Daca aveti totusi astfel de probleme, folositi supozitoare cu glicerina, care usureaza eforturile si impiedica aparitia unor iritatii.
Varicele vulvare
Mai rare decat hemoroizii, isi datoreaza numele faptului ca apar pe una dintre labiile mari, sau pe amandoua, care se umfla si prezinta la suprafata lor vene dilatate. Ele vor disparea dupa nastere.
Senzatiile de lesin
Sunt stari de rau general, care apar mai ales la schimbarile de pozitie. Cand sunteti culcata, nu va ridicati brusc. Treceti mai intai prin pozitia asezata, inainte de a va ridica usurel.
Functia endocrina a placentei
Nu numai ca placenta inlocuieste toate organele importante ale fatului care inca nu au inceput sa functioneze, dar se comporta si ca o glanda enorma care secreta hormonii indispensabili pentru mentinerea si dezvoltarea sarcinii. Din luna a 4-a, placenta inlocuieste complet corpul galben al ovarului si secreta gonadotrofina corionica, progesteronul, estrogenii s\ prolactina sau hormonul galactogen.
Progesteronul
Nivelul colesterolului matern a crescut mult din cauza sarcinii. El circula normal prin sange, fiind captat de receptorii specializati ai placentei, care il utilizeaza ca materie prima pentru producerea unei mari cantitati de hormon. Este vorba de progesteron, care contribuie la mentinerea sarcinii, modificarea sanilor si relaxarea muschilor netezi.
O parte din progesteron este utilizat de catre bebelus pentru producerea altor hormoni, in special adrenalina, hormonul stresului si testosteronul, hormonul sexual masculin.
Estrogenii
Pentru a produce estrogeni, placenta are nevoie de ajutorul direct si activ al fatului.
Glandele suprarenale ale fatului, niste mase minuscule amplasate in partea superioara a rinichilor, produc un hormon androgen (de tip masculin). Traversand prin peretele placentei inspre mama, acesta este modificat in hormon de tip feminin: estrogenii.
Unul dintre estrogeni, estriolul, determina la mama sunteza unui hormon care stimuleaza secretia lactata. Este vorba de prolactina. 90% din cantitatea de estriol provine de la acesti precursori -estrogenii - care sunt produsi de fat.
In acest mod indirect, bebelusul isi asigura el insusi viitoarele mese de dupa nastere!

vineri, 5 martie 2010

Saptamana douazeci de sarcina

Daca veti avea o fata, ea este dotata de pe acum cu tot ce-i trebuie, pentru vremea cand va face, la randul ei, copii!
Lungimea lui este de 15 cm de la cap la coccis si de 22,5 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 385 de grame. Capul are acum un diametru de circa 5,4 cm. Cum ansamblul corpului se mareste si se ingroasa, capul pare mai putin voluminos in raport cu restul. Circumferinta lui evolueaza in stransa legatura cu dezvoltarea creierului. Incepand din aceasta saptamana si pana la nastere, creierul va creste constant cu 90 de grame in fiecare luna.
Daca veti avea un baiat, scrotul, adica „punga" testiculelor deja s-a format. La o fata, vaginul incepe sa se formeze, iar ovarele contin insulite de ovogonii - celule sexuale primitive. Ea are in pre­zent aproape 6 milioane de ovocite! in acest stadiu timpuriu de dezvoltare, un foarte mare numar vor incepe sa degenereze, astfel ca in momentul nasterii nu vor mai fi decat ceva mai mult de 1 milion.
Pancreasul incepe sa produca insulina. Acesta este un hormon foarte important, pentru ca permite reglarea nivelului de zahar in sange (glicemiei). Cand nivelul glicemiei depaseste pragul normal de 1 gram/litru de sange din cauza lipsei insulinei, apar tulburarile specifice diabetului. Lichidul amniotic se stabilizeaza la un volum de circa 500 cm3 printr-un flux continuu de schimburi intre mama si copil.
Volumul sanguin vi s-a marit mult. Fatul a crescut, trebuie hranit mai mult, si de aceea un sfert din masa sanguina este folosita direct in sistemul placentar.
Aceasta crestere a masei sanguine poate sa va pricinuiasca unele tulburari datorate dificultatilor de reintoarcere a sangelui la inima: k8c742ki31tqk
mici sangerari provenind din nas si gingii, datorate presiunii exercitate de masa sanguina asupra capilarelor
furnicaturi in membre, senzatia de picioare grele, varice, hemoroizi; dilatarea capilarelor mici este vizibila pe piele, prin aparitia unor retele de linii rosiatice, localizate pe fata, umeri, brate, piept, dar mai ales pe picioare; acestea sunt cunoscutele formatiuni varicoase care afecteaza doua treimi dintre femeile albe si o treime dintre femeile de rasa neagra; ale dispar de obicei dupa nastere.
Cresterea masei sanguine supraincarca si dilata venele care au tendinta sa-si relaxeze tonusul, de unde rezulta o hipotensiune arteriala, care se resimte sub forma unor senzatii de slabiciune, ameteli sau stare de rau general.
Aceste tulburari pot sa apara sau sa se accentueze in cursul ultimului trimestru de sarcina. De aceea este bine sa fie cunoscute de pe acum, pentru a se lua masuri de prevenire, in limita posibilului.


Pentru atenuarea simptomelor

Picioare grele, varice

- pe cat posibil, stati cu picioarele in sus, pentru ca sangele care se reintoarce sa nu stagneze in vene si sa nu le dilate tot mai mult; puteti face acest lucru asezandu-va langa un perete si ridicand picioarele pentru a le sprijini de el
- noaptea, incercati sa dormiti cu picioarele cat mai inaltate posibil, pentru ca venele sa se goleasca mai usor de sange in perioada de
repaus
- este recomandabil sa dormiti pe partea stanga, eliberand astfel vasele sanguine mari de presiunea la care le supune uterul.
Prevenirea varicelor
Trebuie evitat tot ceea ce tinde sa franeze circulatia sanguina, prin dilatarea venelor.
- nu stati mult in picioare
-evitati presiunile la nivelul gambelor, prin niste sosete prea stranse de exemplu
- evitati baile calde, baile de soare, incalzirea in contact cu solul, epilarea cu ceara - mergeti pe jos zilnic pentru a va intari muschii care actioneaza asupra sistemului venos si ajuta sangele sa circule.
In cazul unor varice mari, medicul prescrie ciorapi speciali pentru varice, care compenseaza lipsa tonusului venos si impiedica accentuarea dilatarii lor.
Hemoroizii
Sunt varicele care apar in jurul anusului. La femeia insarcinata se datoreaza atat unei circulatii dificile, cat si comprimarii bazinului de catre uter.
Puteti sa usurati situatia, folosind alifii speciale sau tonice venoase pe baza de „castane de India" sub forma de solutii administrate oral.
Adaptati-va alimentatia in scopul evitarii constipatiei. Daca aveti totusi astfel de probleme, folositi supozitoare cu glicerina, care usureaza eforturile si impiedica aparitia unor iritatii.
Varicele vulvare
Mai rare decat hemoroizii, isi datoreaza numele faptului ca apar pe una dintre labiile mari, sau pe amandoua, care se umfla si prezinta la suprafata lor vene dilatate. Ele vor disparea dupa nastere.
Senzatiile de lesin
Sunt stari de rau general, care apar mai ales la schimbarile de pozitie. Cand sunteti culcata, nu va ridicati brusc. Treceti mai intai prin pozitia asezata, inainte de a va ridica usurel.
Functia endocrina a placentei
Nu numai ca placenta inlocuieste toate organele importante ale fatului care inca nu au inceput sa functioneze, dar se comporta si ca o glanda enorma care secreta hormonii indispensabili pentru mentinerea si dezvoltarea sarcinii. Din luna a 4-a, placenta inlocuieste complet corpul galben al ovarului si secreta gonadotrofina corionica, progesteronul, estrogenii s\ prolactina sau hormonul galactogen.
Progesteronul
Nivelul colesterolului matern a crescut mult din cauza sarcinii. El circula normal prin sange, fiind captat de receptorii specializati ai placentei, care il utilizeaza ca materie prima pentru producerea unei mari cantitati de hormon. Este vorba de progesteron, care contribuie la mentinerea sarcinii, modificarea sanilor si relaxarea muschilor netezi.
O parte din progesteron este utilizat de catre bebelus pentru producerea altor hormoni, in special adrenalina, hormonul stresului si testosteronul, hormonul sexual masculin.
Estrogenii
Pentru a produce estrogeni, placenta are nevoie de ajutorul direct si activ al fatului.
Glandele suprarenale ale fatului, niste mase minuscule amplasate in partea superioara a rinichilor, produc un hormon androgen (de tip masculin). Traversand prin peretele placentei inspre mama, acesta este modificat in hormon de tip feminin: estrogenii.
Unul dintre estrogeni, estriolul, determina la mama sunteza unui hormon care stimuleaza secretia lactata. Este vorba de prolactina. 90% din cantitatea de estriol provine de la acesti precursori -estrogenii - care sunt produsi de fat.
In acest mod indirect, bebelusul isi asigura el insusi viitoarele mese de dupa nastere!

duminică, 28 februarie 2010

Saptamana nouasprezece de sarcina

Bebelusul tau doarme acum.
Lungimea lui este de 14 cm de la cap la coccis si de 21,5 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 335 de grame. Capul bebelusului are acum un diametru de circa 5,1 cm. Capul si gatul reprezinta o treime din lungimea corpului.
Bebelusul este acum foarte activ. Isi misca bratele si picioarele dand adevarate lovituri. Suspendat de cordonul ombilical, pedaleaza, se intoarce si face nenumarate tumbe. Ii place sa-si schimbe pozitia si sa se deplaseze si pentru aceasta impinge cu picioarele in peretele uterului! Vi se intampla ca pe burta sa apara brusc o umflatura: este bebelusul care impinge. Umflatura aceasta care se misca poate fi un picior, o mana, capul. Mangaiati-o cu gingasie, ca sa-i aratati ca stiti ca este el.
Bebelusul doarme circa 16-20 de oredin 24. Incepe sa aiba faze de somn profund si de somn superficial. In perioadele de somn usor, o usoara lovitura aplicata pe abdomen il poate face sa tresara. Perioadele de somn si de veghe pot fi apreciate prin observarea activitatii motrice si a ritmului lui cardiac. Ele nu corespund cu ritmul de somn al mamei. De aceea se poate intampla sa fiti trezita in plina noapte de catre bebelusul care nu are somn si se agita. Mangaia-ti-va bland pe burta. Poate ca se va calma si veti putea sa adormiti din nou!
Ajungeti sa gafaiti repede. Organele dumneavoastra lucreaza mai mult si elibereaza mai mult dioxid de carbon. In plus, trebuie sa eliminati si gazul carbonic produs de fat si sa-i aduceti oxigenul necesar. Aceasta hiperventilatie va face mai vulnerabila la efort.
Dificultatile de respiratie se mai explica si prin faptul ca uterul, crescand in volum, impinge continutul abdominal in sus, apasand pe diafragma si micsorand volumul cutiei toracice.
Creierul dumneavoastra este mai sensibil la nivelul crescut de gaz carbonic care circula prin sange, aceasta putandu-se manifesta prin aparitia unor ameteli („orbiri de moment"). j8o8514js16bfs

Prevenirea respiratiei dificile

Pentru a stabiliza tendinta de ingreunare a respiratiei in lunile urmatoare:
- reduceti la maximum eforturile fizice
- daca aveti senzatii de sufocare, eliberati-va diafragma facand acest exercitiu: culcata pe spate, cu picioarele indoite, inspirati ridicand bratele deasupra capului, pentru a mari capacitatea cutiei toracice; apoi expirati, aducand bratele de-a lungul corpului; efec­tuati astfel mai multe respiratii lente si regulate, pana va regasiti suflul; puteti face acest exercitiu stand in picioare si mentinandu-le bine fixate pe sol in timpul inspiratiei.

Incepeti fara intarziere exercitiile respiratorii care va vor fi de folos pe timpul sarcinii, dar mai ales in momentul nasterii.

Controlul respiratiei

Nu pierdeti timpul. Incepeti de pe acum exercitiile pregatitoare pentru nastere. Bunele rezultate se vor vedea dupa usurinta cu care veti ajunge sa le efectuati, asa ca nu trebuie sa asteptati cursurile pentru nastere fara dureri, care pot incepe mult mai tarziu.

Respiratia consta din trei timpi: inspiratie, expiratie si un timp de repaus. Unei inspiratii ii urmeaza o expiratie. Muschiul principal al respiratiei este diafragma, pe care se sprijina inima si plamanii. Miscarea ei permite observarea respiratiei abdominale.
Veti efectua toate exercitiile de respiratie culcata pe spate, cu picioarele indoite si talpile fixate pe sol.
Respiratia abdominala
Trebuie intai sa deveniti constienta de respiratia abdominala, pentru a putea executa o respiratie completa:
- puneti o mana pe abdomen si cealalta pe piept pentru a simti mai bine miscarile aerului care circula
- expirati pana cand eliminati tot aerul din plamani
- cu gura inchisa, inspirati umflandu-va abdomenul; mana plasata acolo trebuie sa se ridice, in vreme ce cealalta, plasata pe piept abia se va clinti
-cu gura deschisa, expirati lent, coborand progresiv peretele abdominal. 

Respiratia completa

- eliminati complet aerul din plamani
- cu gura inchisa, inspirati lent, umfland abdomenul
- continuati sa inspirati umfland si pieptul
- faceti o scurta pauza la sfarsitul inspiratiei
-cu gura deschisa, expirati apoi lent; goliti intai pieptul, apoi abdo­menul.
Efectuati exercitiul de trei ori la rand, cu un moment de repaus de cateva secunde intre inspiratie si expiratie.
Respiratia toracica
Asupra acestei respiratii trebuie sa va concentrati mai mult, deoarece la nastere veti utiliza variante ale ei.
- puneti o mana pe abdomen si cealalta pe piept
- expirati tot aerul din plamani
- cu gura inchisa, inspirati umfland pieptul; mana plasata pe abdomen trebuie sa ramana aproape nemiscata, pe cand cea plasata pe piept se ridica
- faceti o scurta pauza in respiratie
- cu gura deschisa, expirati lent, coborand progresiv cutia toracica.
Antrenamentul respirator in vederea nasterii trebuie sa se bazeze pe exercitiile urmatoare. Dupa fiecare exercitiu veti face o respiratie completa.
• Respiratia superficiala: utila in timpul contractiilor de dilatare.
- cu gura inchisa sau intredeschisa, inspirati, apoi expirati usor, dar rapid; trebuie sa se deplaseze doar partea superioara a toracelui
- ritmati-va bine respiratia: timpul de inspiratie trebuie sa fie egal cu cel de expiratie
- antrenati-va pentru a mentine acest mod de a respira mai multe zeci de secunde; la sfarsitul sarcinii va trebui s-o puteti mentine pana la 60 de secunde.
• Respiratia blocata: utila in timpul expulziei.
- cu gura inchisa, inspirati profund, umplandu-va plamanii cu aer
- cand simtiti ca nu mai puteti inspira, retineti-va suflul si numarati in gand pana la 10
- cu gura deschisa, expirati puternic
- antrenati-va pentru a va retine suflul pana la 30 de secunde.
Este de notat ca respiratia blocata se recomanda din ce in ce mai putin; este preferata in prezent expiratia fortata, adica o expiratie lenta, dar continua, care permite o mai buna relaxare a perineului.

miercuri, 17 februarie 2010

Saptamana optsprezece de sarcina

La sfarsitul acestei saptamani, ati trecut de jumatatea perioadei de sarcina!
Lungimea lui este de 13 cm de la cap la coccis si de 20 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 240 de grame. Capul bebelusului are acum un diametru de circa 4,8 cm.
Pielea lui incepe sa se ingroase putin, dar ramane totusi transparenta. Au aparut amprentele digitale, i se formeaza unghiile si apar cateva fire de par.
Inima lui este acum destul de mare, incat sa poata fi auzita cu un simplu stetoscop plasat pe abdomenul viitoarei mame.
Multiplicarea celulelor nervoase este acum terminata. Numarul lor definitiv, intre 12 si—l4 miliarde, este stabilit pentru totdeauna. El va incepe sa scada progresiv din momentul maturizarii definitive a creierului, in jurul varstei de 18 ani.
Muschii devin mai puternici siin consecinta miscarile bebelusului dum­neavoastra sunt mai viguroase. Incepeti sa le simtiti mult mai pregnant.
Asemenea tuturor celorlalte organe, glanda tiroida este mai activa, consecinta directa fiind cresterea tem­peraturii interne a corpului. Va este adesea prea cald, si pentru revenirea corpului la o temperatura normala transpirati mai mult. Acest mecanism permite eliminarea prin transpiratie a excesului de deseuri produse de orga­nismul dumneavoastra si cel al fatului. Aceasta crestere a temperaturii este suparatoare in lunile de vara, asa ca daca plecati undeva in vacanta, alegeti-va o zona cu un climat mai temperat. Daca sarcina se desfasoara iarna,nu va infofoliti excesiv. Purtati mai multe straturi de imbracaminte lejera,pe care sa le puteti da jos in functie de necesitati.
Daca transpirati mult, presarati puti­na pudra de talc pe zonele mai expuse.Aceasta va absorbi excesul de transpiratie si va evita „arsurile" si iritatia pielii.
Sfaturi
In aceasta perioada a sarcinii va simtiti realmente bine. Greturile s-au terminat o data cu oboseala din primele luni. Burta inca nu a ajuns sa va deranjeze prin dimensiuni. Sunteti activa si simtiti dorinta de a lucra si de a face miscare. De altfel, bebelusul este de acum bine instalat si nu va mai temeti de un avort spontan. Este deci momentul potrivit sa va ocupati de lucruri ceva mai obositoare, pe care nu le veti mai putea face dupa ce sarcina va mai evolua, mai ales dupa luna a 6-a.
Daca intentionati sa va mutati, ori sa va reinnoiti apartamentul, acum este momentul potrivit.
Este si perioada ideala in care puteti face calatorii.
Calatorii si vacante
Daca vreti sa plecati intr-o calatorie sau in vacanta n-o faceti inainte de a cere sfatul medicului care va supravegheaza sarcina.
Transporturile
Puteti lua trenul sau avionul fara probleme, dar sa stiti ca, in general, companiile aeriene refuza femeile insarcinate incepand cu luna a 8-a.
Mijlocul de transport cel mai putin adaptat este pana la urma autoturismul. Nu numai ca zdruncinaturile continue pot declansa contractii, dar si riscul de accidente este mai mare. Or, in situatia dumneavoastra, orice soc poate avea consecinte grave.
In masina, purtati intotdeauna centura de siguranta. Plasati-o astfel incat sa treaca pe deasupra si pe dedesubtul abdomenului. N-o asezati niciodata peste burta, deoarece in cazul unui soc, ea ar comprima in mod periculos uterul. Nu faceti niciodata calatorii lungi, ci parcurgeti etape mici care va permit sa va odihniti la opriri. Nu mancati prea mult.
Puteti conduce chiar dumneavoastra, nu exista nici o opreliste, cu exceptia riscului unui soc. De aceea este recomandabila o extrema prudenta. Rulati cu viteza constanta pentru a evita franarile bruste in fata unui obstacol neasteptat. Nu uitati niciodata ca o mica emotie, sau o mica scuturatura provoaca o descarcare hormonala in sangele dumneavoastra si poate fi cauza unor contractii uterine. Mai tineti cont si de faptul ca starea de sarcina va incetineste reflexele.
Indiferent de mijlocul de transport utilizat, nu plecati fara a lua cu dumneavoastra supozitoare antispastice pentru cazul ca ati avea dureri, tensiuni in partea inferioara a abdomenului, sau, mai rau, contractii.
Alegerea prudenta a locului de petrecere a vacantei
Fiti rezonabila. Nu este momentul potrivit pentru excentricitati, ca de pilda sa faceti o drumetie in Nepal, sau un tur cu bicicleta.
Inainte de plecare, asigurati-va de un minimum de masuri de precautie:
- va trebui sa va puteti odihni; evitati circuitele turistice in care va aflati in deplasare continua
- regimul alimentar trebuie sa ramana cel corect; nu uitati importanta alimentatiei pentru buna dezvoltare a copilului
- informati-va despre prezenta unui medic in apropierea locului unde va veti petrece vacanta; daca ziua plecarii este in jurul celei de-a 6-a luni, sau chiar dupa aceasta data, interesati-va si de existenta unui spital bine echipat in apropiere, deoarece o nastere prematura este oricand posibila

- luati cu dumneavoastra carnetul de sarcina si, daca este cazul, efectuati vizitele medicale care se impun
- nu calatoriti intr-un loc in care este obligatorie efectuarea unor vaccinuri, deoarece nu sunt indicate in acest moment; evitati deci, tarile tropicale.
Daca mergeti pe litoral
- mergeti mult prin apa; apa de mare va maseaza picioarele, activand circulatia sanguina periferica
- inotati; natatia este unul din cele mai bune sporturi pentru femeia insarcinata; apa proaspata va intareste si in acelasi timp va sustine, facand miscarile mai usoare
- protejati-va de soare; aveti pielea mai sensibila in perioada de sarcina, iar soarele accentueaza petele brune neregulate care formeaza „masca de sarcina"; in plus, dilatand vasele de sange, favorizeaza aparitia vanatailor pe fata, a varicozitatilor si chiar a varicelor pe picioare; sarcina oricum predispune la aceste fenomene, asa ca nu este cazul sa mariti sansele producerii lor.
• Vaccinurile permise sunt cele obtinute cu microbi inactivati sau omorati. Este vorba de vaccinul contra poliomielitei - dar numai sub forma injectabila -, cele contra holerei, a tetanosului si a gripei.
Vaccinurile antigripale si antipoliomielitice sunt cu atat mai impor­tante cu cat anticorpii pe care ele ii determina sa apara traverseaza placenta si protejeaza copilul in primul lui an de viata.
• Vaccinurile interzise sunt cele preparate din virusi vii, atenuati. Este vorba de vaccinurile: contra poliomielitei care se administreaza pe cale orala (bucala), cele contra variolei, rubeolei, turbarii, febrei tifoide si a febrei galbene.

Prevenirea malariei (paludismului)

Paludismuf este periculos pentru femeile insarcinate, deoarece prin febra mare pe care o produce exista riscul declansarii unui avort spontan.
Daca plecati intr-o tara tropicala, trebuie sa semnalati acest lucru medicului, care va va prescrie, preventiv, un medicament pe baza de chinina. Urmati cu rigurozitate instructiunile atat in ce priveste doza, cat si durata tratamentului, deoarece chinina este formal interzisa.
Prevenirea paludismului nu se face numai pe cale medicamentoasa, ci si prin masuri simple:
- acoperirea bratelor si picioarelor pentru evitarea intepaturilor de tantari, care sunt vectori de propagare a bolii
- pulverizarea hainelor cu produse care indeparteaza insectele.
Supravegherea fatului: fetoscopia
Fetoscopia se efectueaza intre saptamanile a 20-a si a 24-a de amenoree. Se practica numai femeilor care au avut deja un copil anormal, sau care fac parte dintr-o familie care prezinta o boala ereditara grava. Prin aceasta tehnica fatul poate fi observat direct in uter. Sub anestezie locala se introduce prin peretele abdominal un tub lung si fin prevazut cu un sistem optic, pana in cavitatea uterina. Tubul optic poate fi deplasat, pentru observarea fatului in cele mai mici detalii. Metoda se foloseste mai ales pentru:
- detectarea unei malformatii, in special a fetei, mainilor sau picioarelor
- prelevari de celule din diferite tesuturi, de exemplu, piele sau ficat, in scopul efectuarii unor analize
- prelevari din sangele fetal pentru depistarea bolilor sangelui, ca drepanocitoza si hemofilia, sau a bolilor metabolice care pot fi tratate de foarte timpuriu.
De notat ca sangele se colecteaza cel mai adesea printr-o punctie a cordonului ombilical.
Fetoscopia dureaza circa 30 de minute si necesita mai multe zile de spitalizare.

joi, 11 februarie 2010

Saptamana saptesprezece de sarcina

Bebelusul dumneavoastra isi intinde manutele si piciorusele! Toate aceste miscari pot fi vazute la ecografie.
Lungimea lui este de 12 cm de la cap la coccis si de 19 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 200 de grame. Capul bebelusului are acum un diametru de 4,5 cm.
Pielea lui si-a dobandit constitutia definitiva. Este totusi inca atat de subtire incat pe suprafata ei se pot vedea toate micile capilare care o strabat, ca niste mici dungulite roz.
Fibrele nervoase ale maduvei spinarii se inconjoara cu mielina -o substanta bogata in lipide - care serveste ca strat izolator si de protectie. Acum fibrele pot transmite influxurile nervoase, fara riscul unor scurtcircuite.
Intestinul continua sa se dezvolte. Alungindu-se, el se pliaza si isi ocupa locul definitiv. Apare o mica excrescenta: apendicele!
In intestin incepe sa se acumuleze o substanta denumita meconiu. La nastere, copilul va elimina meconiul, aceasta fiind prima miscare activa a intestinului sau.
Incepand cu luna a 4-a, se masoara in fiecare luna abdomenul, cu un metru de croitorie, pentru a se controla cresterea bebelusului. Rezultatul se inscrie in carnetul de supraveghere a sarcinii.
Inaltimea uterului este distanta dintre marginea superioara a pubisului si fundul uterului. Acesta se poate simti cu mana, in locul unde uterul, mai consistent, este inlocuit de zona mai moale a intestinului. Cifra ramane constanta mai multe saptamani.
In luna a 4-a, inaltimea uterina este de 16 cm. La 4 luni si jumatate, adica exact la mijlocul sarcinii, uterul ajunge la ombilic, adica la mijlocul abdomenului.
Observarea colului uterin
Vizita medicala din luna a 4-a, desi nu este obligatorie, este totusi importanta, fiindca permite medicului sa observe starea colului uterin si sa ia masurile care se impun.
Medicul va fi interesat de modul cum se prezinta colul, daca:
- ati avut deja mai multe nasteri
- ati avut o singura nastere anterioara, dar care s-a desfasurat cu dificultati
- ati avut o intrerupere voluntara de sarcina.
Acestea sunt tot atatea situatii care au putut produce o pierdere a tonicitatii musculare, al carei rezultat este beanta colului.
Independent de nasteri, beanta colului poate fi produsa de contractiile uterine care ar fi ajuns sa provoace un avort spontan si care au fost oprite cu ajutorul unui tratament antispastic si al repausului. Ea poate fi, de asemenea, congenitala si fara cauze aparente, asa cum se intampla cu un anumit numar de viitoare mame.
Beanta colului este situata intotdeauna la marginea acestuia si se observa bine la ecografie. In functie aspectul beantei, medicul va putea recomanda un cerclaj. Cerclajul Cerclajul nu poate fi practicat decat intre a 12-a si a 2l-a saptamana de amenoree, calculata de la prima zi a ultimei menstruatii. Metoda consta in mentinerea colului inchis cu ajutorul unui fir tare, legat in jurul lui. Se efectueaza uneori sub anestezie totala, dar cel mai adesea doar sub anestezie locala. Uneori, medicul se multumeste sa prescrie o medicatie pe baza de calmante si barbiturice.
Spitalizarea dureaza in mod obisnuit 48 de ore, deoarece metoda presupune o tractiune a colului, ceea ce poate duce la declansarea unor contractii.
Trebuie respectate anumite masuri de precautie:
- dezinfectarea vaginului inainte si dupa interventie
- administrarea de aglutinine anti-D mamei, daca este Rh(-)
- injectarea mamei pe cale intravenoasa cu substante betami-metice inainte, in timpul interventiei si la sfarsitul ei, pentru evitarea aparitiei contractiilor; tratamentul se continua o perioada de timp pe cale orala.
Daca vi s-a facut un cerclaj, va trebui apoi sa va luati infinite precautii, si mai ales sa va odihniti intinsa cat mai mult cu putinta, mai ales din luna a 5-a.
Daca va provoaca contractii, trebuie sa anuntati medicul cat se poate de repede. El va aprecia daca este indicat sa desfaca cerclajul, chiar daca inca nu a sosit momentul, situatie care apare cam in 20% din cazuri.
Desfacerea cerclajului se efectueaza de cele mai multe ori in a 37-a saptamana, uneori chiar mai tarziu. Ea trebuie facuta tot la spital si se efectueaza de cele mai multe ori fara anestezie. Se iau aceleasi masuri de precautie ca si pentru cerclaj. Aveti toate sansele sa nasteti in cele 24 de ore care urmeaza indepartarii cerclajului, dar se intampla, daca ati respectat toate recomandarile de repaus total, sa nasteti la termen.