Lungimea lui este de 17 cm de la cap la coccis si de 26 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 500 de grame. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 6,1 cm. Este inca structura cea mai mare, cu toate ca restul corpului continua sa creasca. In ansamblu, fatul este inca foarte slab si dezvoltat mai mult in lungime.
Pielea lui s-a mai ingrosat si de aceea este mai putin transparenta. Nu mai este vizibila intreaga retea de vene care o strabate. Este rosie si, cum a crescut in suprafata inainte de aparitia grasimii subcutanate, ea pare botita toata, ridata. Glandele sebacee din piele au intrat in functiune si incep sa secrete o substanta transparenta si grasa care il va acoperi putin cate putin. Se obtine ceea ce in termeni stiintifici se numeste vernix caseosa, un strat care protejeaza pielea fatului care s-ar fi macerat in lichidul amniotic in timpul urmatoarelor luni.
Ochii bebelusului continua sa fie inchisi, acoperiti de pleoapele care au acum gene. Deasupra ochilor, sprancenele sunt bine conturate. Sub pleoapele lasate, ochii continua sa se desavarseasca. Irisul se pigmenteaza, astfel ca ochii lui capata culoare. Caprui, albastri, verzi ? Nu veti sti cu adevarat decat dupa nastere. Si nici chiar atunci, deoarece culoarea ramine inca imprecisa, pe durata mai multor saptamani.
Rinichii dumneavoastra lucreaza din plin pentru a indeparta toxinele care circula prin sange. Chiar si propriile substante care se elimina sunt mai multe decat inainte de sarcina, ele rezultand in urma unei cresteri a metabolismului, direct legate de sarcina. Cat priveste deseurile produse de fat, acestea sunt tot mai multe pe masura ce creste. Datorita maririi cantitatii de sange filtrat de rinichi, volumul acestora creste, dar nivelul ridicat al progesteronului care circula prin sange are tendinta sa franeze functiile renale. De aceea se recomanda sa va supravegheati cu atentie functiile renale si sa beti cat mai multa apa pentru a ajuta eliminarea substantelor toxice, evitand astfel infectiile.
Sunteti cea mai in masura sa supravegheati evolutia sarcinii. Nu tratati cu indiferenta nici un eveniment care ar putea surveni, cum ar fi de exemplu o oboseala mai neobisnuita sau o stare febrila. Poate fi vorba de semnalul de alarma ce preceda o boala asociata sarcinii, cu implicatii grave asupra fatului, fiind posibila chiar declansarea unui avort.
Controlati urina in mod regulat
Este o actiune indispensabila pentru a putea detecta orice suferinta a rinichilor, dintre care una poate fi toxemia gravidica, o boala grava pentru mama, dar care nu are influenta asupra copilului: -trebuie controlata absenta albuminei si a zaharului, in fiecare luna, in primele 6 luni, apoi tot la 15 zile, in lunile a 7-a si a 8-a si in fiecare saptamana, in ultima luna; daca asteptati gemeni, efectuati cate o analiza la fiecare 15 zile, incepand de acum si pana la nastere
- puteti efectua aceasta analiza chiar dumneavoastra, cu ajutorul unui produs vandut in farmacii; cel mai uzual se prezinta sub forma unei mici benzi de plastic prevazuta la un capat cu o bucata de hartie galbena; daca dupa inmuierea in urina hartia ramane galbena, inseamna ca nu exista albumina; daca exista albumina, hartia se inverzeste; la cea mai mica indoiala, mergeti la medic; el va dispune efectuarea unor analize de laborator
- la orice semn de gripa sau de intoxicatie alimentara, efectuati si o verificare a urinei, fiindca bolile infectioase si intoxicatiile predispun la albuminurie
- evitati sa va expuneti la factorii care predispun la albuminurie: frigul, umiditatea, surmenajul, oboseala
- daca apar edeme la nivelul extremitatilor (picioare, degete etc.) rinichii pot fi cauza; se impune o vizita la medic.
Toxemia gravidica
Este o boala legata direct de sarcina, care se manifesta prin edeme, adica umflaturi, in special la nivelul extremitatilor, o crestere excesiva in greutate, o crestere a tensiunii arteriale si a albuminei in urina. Toate aceste simptome se datoreaza unei anomalii in functionarea rinichilor.
Toxemia gravidica atinge mai ales femeile tinere, in jurul varstei de 20 de ani, si pe cele care asteapta primul copil. Tulburarile apar tarziu. Trebuie sa fiti vigilenta mai ales in ultimul trimestru si in mod deosebit la sfarsitul sarcinii.
Daca toxemia nu este tratata pot aparea complicatii grave ca eclampsia - un edem al creierului urmat de coma grava. Astazi, eclampsia a disparut practic, in special datorita supravegherii medicale continue a sarcinii. Totusi, daca aveti dureri de cap, dureri la nivelul stomacului, senzatii vizuale de „muste" (puncte negre miscatoare) in fata ochilor, prezentati-va de urgenta la medic.
Netratata, toxemia gravidica poate determina la copil o hipotrofie, adica o subdezvoltare mai mult sau mai putin importanta. Nascut la termen, poate sa cantareasca sub 2,5 kg, iar in cazurile foarte grave abia ceva mai mult de un kilogram. De notat ca nevoile lui calorice sunt corespunzatoare varstei si nu proportionale cu greutatea lui. Va trebui hranit la fel ca un copil care cantareste 3 kg.
Tratamentul toxemiei gravidice consta intr-un repaus absolut in pozitie culcata. Medicul va poate prescrie un regim fara sare.
Simptomele toxemiei dispar progresiv sub tratament si sarcina poate sa continue fara probleme, atat pentru mama, cat si pentru copil.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu