Bebelusul dumneavoastra isi intinde manutele si piciorusele! Toate aceste miscari pot fi vazute la ecografie.
Lungimea lui este de 12 cm de la cap la coccis si de 19 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 200 de grame. Capul bebelusului are acum un diametru de 4,5 cm.
Pielea lui si-a dobandit constitutia definitiva. Este totusi inca atat de subtire incat pe suprafata ei se pot vedea toate micile capilare care o strabat, ca niste mici dungulite roz.
Fibrele nervoase ale maduvei spinarii se inconjoara cu mielina -o substanta bogata in lipide - care serveste ca strat izolator si de protectie. Acum fibrele pot transmite influxurile nervoase, fara riscul unor scurtcircuite.
Intestinul continua sa se dezvolte. Alungindu-se, el se pliaza si isi ocupa locul definitiv. Apare o mica excrescenta: apendicele!
In intestin incepe sa se acumuleze o substanta denumita meconiu. La nastere, copilul va elimina meconiul, aceasta fiind prima miscare activa a intestinului sau.
Incepand cu luna a 4-a, se masoara in fiecare luna abdomenul, cu un metru de croitorie, pentru a se controla cresterea bebelusului. Rezultatul se inscrie in carnetul de supraveghere a sarcinii.
Inaltimea uterului este distanta dintre marginea superioara a pubisului si fundul uterului. Acesta se poate simti cu mana, in locul unde uterul, mai consistent, este inlocuit de zona mai moale a intestinului. Cifra ramane constanta mai multe saptamani.
In luna a 4-a, inaltimea uterina este de 16 cm. La 4 luni si jumatate, adica exact la mijlocul sarcinii, uterul ajunge la ombilic, adica la mijlocul abdomenului.
Observarea colului uterin
Vizita medicala din luna a 4-a, desi nu este obligatorie, este totusi importanta, fiindca permite medicului sa observe starea colului uterin si sa ia masurile care se impun.
Medicul va fi interesat de modul cum se prezinta colul, daca:
- ati avut deja mai multe nasteri
- ati avut o singura nastere anterioara, dar care s-a desfasurat cu dificultati
- ati avut o intrerupere voluntara de sarcina.
Acestea sunt tot atatea situatii care au putut produce o pierdere a tonicitatii musculare, al carei rezultat este beanta colului.
Independent de nasteri, beanta colului poate fi produsa de contractiile uterine care ar fi ajuns sa provoace un avort spontan si care au fost oprite cu ajutorul unui tratament antispastic si al repausului. Ea poate fi, de asemenea, congenitala si fara cauze aparente, asa cum se intampla cu un anumit numar de viitoare mame.
Beanta colului este situata intotdeauna la marginea acestuia si se observa bine la ecografie. In functie aspectul beantei, medicul va putea recomanda un cerclaj. Cerclajul Cerclajul nu poate fi practicat decat intre a 12-a si a 2l-a saptamana de amenoree, calculata de la prima zi a ultimei menstruatii. Metoda consta in mentinerea colului inchis cu ajutorul unui fir tare, legat in jurul lui. Se efectueaza uneori sub anestezie totala, dar cel mai adesea doar sub anestezie locala. Uneori, medicul se multumeste sa prescrie o medicatie pe baza de calmante si barbiturice.
Spitalizarea dureaza in mod obisnuit 48 de ore, deoarece metoda presupune o tractiune a colului, ceea ce poate duce la declansarea unor contractii.
Trebuie respectate anumite masuri de precautie:
- dezinfectarea vaginului inainte si dupa interventie
- administrarea de aglutinine anti-D mamei, daca este Rh(-)
- injectarea mamei pe cale intravenoasa cu substante betami-metice inainte, in timpul interventiei si la sfarsitul ei, pentru evitarea aparitiei contractiilor; tratamentul se continua o perioada de timp pe cale orala.
Daca vi s-a facut un cerclaj, va trebui apoi sa va luati infinite precautii, si mai ales sa va odihniti intinsa cat mai mult cu putinta, mai ales din luna a 5-a.
Daca va provoaca contractii, trebuie sa anuntati medicul cat se poate de repede. El va aprecia daca este indicat sa desfaca cerclajul, chiar daca inca nu a sosit momentul, situatie care apare cam in 20% din cazuri.
Desfacerea cerclajului se efectueaza de cele mai multe ori in a 37-a saptamana, uneori chiar mai tarziu. Ea trebuie facuta tot la spital si se efectueaza de cele mai multe ori fara anestezie. Se iau aceleasi masuri de precautie ca si pentru cerclaj. Aveti toate sansele sa nasteti in cele 24 de ore care urmeaza indepartarii cerclajului, dar se intampla, daca ati respectat toate recomandarile de repaus total, sa nasteti la termen.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu