Bebelusul tau doarme acum.
Lungimea lui este de 14 cm de la cap la coccis si de 21,5 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 335 de grame. Capul bebelusului are acum un diametru de circa 5,1 cm. Capul si gatul reprezinta o treime din lungimea corpului.
Bebelusul este acum foarte activ. Isi misca bratele si picioarele dand adevarate lovituri. Suspendat de cordonul ombilical, pedaleaza, se intoarce si face nenumarate tumbe. Ii place sa-si schimbe pozitia si sa se deplaseze si pentru aceasta impinge cu picioarele in peretele uterului! Vi se intampla ca pe burta sa apara brusc o umflatura: este bebelusul care impinge. Umflatura aceasta care se misca poate fi un picior, o mana, capul. Mangaiati-o cu gingasie, ca sa-i aratati ca stiti ca este el.
Bebelusul doarme circa 16-20 de oredin 24. Incepe sa aiba faze de somn profund si de somn superficial. In perioadele de somn usor, o usoara lovitura aplicata pe abdomen il poate face sa tresara. Perioadele de somn si de veghe pot fi apreciate prin observarea activitatii motrice si a ritmului lui cardiac. Ele nu corespund cu ritmul de somn al mamei. De aceea se poate intampla sa fiti trezita in plina noapte de catre bebelusul care nu are somn si se agita. Mangaia-ti-va bland pe burta. Poate ca se va calma si veti putea sa adormiti din nou!
Ajungeti sa gafaiti repede. Organele dumneavoastra lucreaza mai mult si elibereaza mai mult dioxid de carbon. In plus, trebuie sa eliminati si gazul carbonic produs de fat si sa-i aduceti oxigenul necesar. Aceasta hiperventilatie va face mai vulnerabila la efort.
Dificultatile de respiratie se mai explica si prin faptul ca uterul, crescand in volum, impinge continutul abdominal in sus, apasand pe diafragma si micsorand volumul cutiei toracice.
Creierul dumneavoastra este mai sensibil la nivelul crescut de gaz carbonic care circula prin sange, aceasta putandu-se manifesta prin aparitia unor ameteli („orbiri de moment"). j8o8514js16bfs
Prevenirea respiratiei dificile
Pentru a stabiliza tendinta de ingreunare a respiratiei in lunile urmatoare:
- reduceti la maximum eforturile fizice
- daca aveti senzatii de sufocare, eliberati-va diafragma facand acest exercitiu: culcata pe spate, cu picioarele indoite, inspirati ridicand bratele deasupra capului, pentru a mari capacitatea cutiei toracice; apoi expirati, aducand bratele de-a lungul corpului; efectuati astfel mai multe respiratii lente si regulate, pana va regasiti suflul; puteti face acest exercitiu stand in picioare si mentinandu-le bine fixate pe sol in timpul inspiratiei.
Incepeti fara intarziere exercitiile respiratorii care va vor fi de folos pe timpul sarcinii, dar mai ales in momentul nasterii.
Controlul respiratiei
Nu pierdeti timpul. Incepeti de pe acum exercitiile pregatitoare pentru nastere. Bunele rezultate se vor vedea dupa usurinta cu care veti ajunge sa le efectuati, asa ca nu trebuie sa asteptati cursurile pentru nastere fara dureri, care pot incepe mult mai tarziu.
Respiratia consta din trei timpi: inspiratie, expiratie si un timp de repaus. Unei inspiratii ii urmeaza o expiratie. Muschiul principal al respiratiei este diafragma, pe care se sprijina inima si plamanii. Miscarea ei permite observarea respiratiei abdominale.
Veti efectua toate exercitiile de respiratie culcata pe spate, cu picioarele indoite si talpile fixate pe sol.
Respiratia abdominala
Trebuie intai sa deveniti constienta de respiratia abdominala, pentru a putea executa o respiratie completa:
- puneti o mana pe abdomen si cealalta pe piept pentru a simti mai bine miscarile aerului care circula
- expirati pana cand eliminati tot aerul din plamani
- cu gura inchisa, inspirati umflandu-va abdomenul; mana plasata acolo trebuie sa se ridice, in vreme ce cealalta, plasata pe piept abia se va clinti
-cu gura deschisa, expirati lent, coborand progresiv peretele abdominal.
Respiratia completa
- eliminati complet aerul din plamani
- cu gura inchisa, inspirati lent, umfland abdomenul
- continuati sa inspirati umfland si pieptul
- faceti o scurta pauza la sfarsitul inspiratiei
-cu gura deschisa, expirati apoi lent; goliti intai pieptul, apoi abdomenul.
Efectuati exercitiul de trei ori la rand, cu un moment de repaus de cateva secunde intre inspiratie si expiratie.
Respiratia toracica
Asupra acestei respiratii trebuie sa va concentrati mai mult, deoarece la nastere veti utiliza variante ale ei.
- puneti o mana pe abdomen si cealalta pe piept
- expirati tot aerul din plamani
- cu gura inchisa, inspirati umfland pieptul; mana plasata pe abdomen trebuie sa ramana aproape nemiscata, pe cand cea plasata pe piept se ridica
- faceti o scurta pauza in respiratie
- cu gura deschisa, expirati lent, coborand progresiv cutia toracica.
Antrenamentul respirator in vederea nasterii trebuie sa se bazeze pe exercitiile urmatoare. Dupa fiecare exercitiu veti face o respiratie completa.
• Respiratia superficiala: utila in timpul contractiilor de dilatare.
- cu gura inchisa sau intredeschisa, inspirati, apoi expirati usor, dar rapid; trebuie sa se deplaseze doar partea superioara a toracelui
- ritmati-va bine respiratia: timpul de inspiratie trebuie sa fie egal cu cel de expiratie
- antrenati-va pentru a mentine acest mod de a respira mai multe zeci de secunde; la sfarsitul sarcinii va trebui s-o puteti mentine pana la 60 de secunde.
• Respiratia blocata: utila in timpul expulziei.
- cu gura inchisa, inspirati profund, umplandu-va plamanii cu aer
- cand simtiti ca nu mai puteti inspira, retineti-va suflul si numarati in gand pana la 10
- cu gura deschisa, expirati puternic
- antrenati-va pentru a va retine suflul pana la 30 de secunde.
Este de notat ca respiratia blocata se recomanda din ce in ce mai putin; este preferata in prezent expiratia fortata, adica o expiratie lenta, dar continua, care permite o mai buna relaxare a perineului.
Un blog despre ce iseamna sa fii mama. Cresterea unui copil poate fi o adevarata aventura, astfel incat imi propun sa dau cateva sfaturi utile.
duminică, 28 februarie 2010
miercuri, 17 februarie 2010
Saptamana optsprezece de sarcina
La sfarsitul acestei saptamani, ati trecut de jumatatea perioadei de sarcina!
Lungimea lui este de 13 cm de la cap la coccis si de 20 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 240 de grame. Capul bebelusului are acum un diametru de circa 4,8 cm.
Pielea lui incepe sa se ingroase putin, dar ramane totusi transparenta. Au aparut amprentele digitale, i se formeaza unghiile si apar cateva fire de par.
Inima lui este acum destul de mare, incat sa poata fi auzita cu un simplu stetoscop plasat pe abdomenul viitoarei mame.
Multiplicarea celulelor nervoase este acum terminata. Numarul lor definitiv, intre 12 si—l4 miliarde, este stabilit pentru totdeauna. El va incepe sa scada progresiv din momentul maturizarii definitive a creierului, in jurul varstei de 18 ani.
Muschii devin mai puternici siin consecinta miscarile bebelusului dumneavoastra sunt mai viguroase. Incepeti sa le simtiti mult mai pregnant.
Asemenea tuturor celorlalte organe, glanda tiroida este mai activa, consecinta directa fiind cresterea temperaturii interne a corpului. Va este adesea prea cald, si pentru revenirea corpului la o temperatura normala transpirati mai mult. Acest mecanism permite eliminarea prin transpiratie a excesului de deseuri produse de organismul dumneavoastra si cel al fatului. Aceasta crestere a temperaturii este suparatoare in lunile de vara, asa ca daca plecati undeva in vacanta, alegeti-va o zona cu un climat mai temperat. Daca sarcina se desfasoara iarna,nu va infofoliti excesiv. Purtati mai multe straturi de imbracaminte lejera,pe care sa le puteti da jos in functie de necesitati.
Daca transpirati mult, presarati putina pudra de talc pe zonele mai expuse.Aceasta va absorbi excesul de transpiratie si va evita „arsurile" si iritatia pielii.
Sfaturi
In aceasta perioada a sarcinii va simtiti realmente bine. Greturile s-au terminat o data cu oboseala din primele luni. Burta inca nu a ajuns sa va deranjeze prin dimensiuni. Sunteti activa si simtiti dorinta de a lucra si de a face miscare. De altfel, bebelusul este de acum bine instalat si nu va mai temeti de un avort spontan. Este deci momentul potrivit sa va ocupati de lucruri ceva mai obositoare, pe care nu le veti mai putea face dupa ce sarcina va mai evolua, mai ales dupa luna a 6-a.
Daca intentionati sa va mutati, ori sa va reinnoiti apartamentul, acum este momentul potrivit.
Este si perioada ideala in care puteti face calatorii.
Calatorii si vacante
Daca vreti sa plecati intr-o calatorie sau in vacanta n-o faceti inainte de a cere sfatul medicului care va supravegheaza sarcina.
Transporturile
Puteti lua trenul sau avionul fara probleme, dar sa stiti ca, in general, companiile aeriene refuza femeile insarcinate incepand cu luna a 8-a.
Mijlocul de transport cel mai putin adaptat este pana la urma autoturismul. Nu numai ca zdruncinaturile continue pot declansa contractii, dar si riscul de accidente este mai mare. Or, in situatia dumneavoastra, orice soc poate avea consecinte grave.
In masina, purtati intotdeauna centura de siguranta. Plasati-o astfel incat sa treaca pe deasupra si pe dedesubtul abdomenului. N-o asezati niciodata peste burta, deoarece in cazul unui soc, ea ar comprima in mod periculos uterul. Nu faceti niciodata calatorii lungi, ci parcurgeti etape mici care va permit sa va odihniti la opriri. Nu mancati prea mult.
Puteti conduce chiar dumneavoastra, nu exista nici o opreliste, cu exceptia riscului unui soc. De aceea este recomandabila o extrema prudenta. Rulati cu viteza constanta pentru a evita franarile bruste in fata unui obstacol neasteptat. Nu uitati niciodata ca o mica emotie, sau o mica scuturatura provoaca o descarcare hormonala in sangele dumneavoastra si poate fi cauza unor contractii uterine. Mai tineti cont si de faptul ca starea de sarcina va incetineste reflexele.
Indiferent de mijlocul de transport utilizat, nu plecati fara a lua cu dumneavoastra supozitoare antispastice pentru cazul ca ati avea dureri, tensiuni in partea inferioara a abdomenului, sau, mai rau, contractii.
Alegerea prudenta a locului de petrecere a vacantei
Fiti rezonabila. Nu este momentul potrivit pentru excentricitati, ca de pilda sa faceti o drumetie in Nepal, sau un tur cu bicicleta.
Inainte de plecare, asigurati-va de un minimum de masuri de precautie:
- va trebui sa va puteti odihni; evitati circuitele turistice in care va aflati in deplasare continua
- regimul alimentar trebuie sa ramana cel corect; nu uitati importanta alimentatiei pentru buna dezvoltare a copilului
- informati-va despre prezenta unui medic in apropierea locului unde va veti petrece vacanta; daca ziua plecarii este in jurul celei de-a 6-a luni, sau chiar dupa aceasta data, interesati-va si de existenta unui spital bine echipat in apropiere, deoarece o nastere prematura este oricand posibila
- luati cu dumneavoastra carnetul de sarcina si, daca este cazul, efectuati vizitele medicale care se impun
- nu calatoriti intr-un loc in care este obligatorie efectuarea unor vaccinuri, deoarece nu sunt indicate in acest moment; evitati deci, tarile tropicale.
Daca mergeti pe litoral
- mergeti mult prin apa; apa de mare va maseaza picioarele, activand circulatia sanguina periferica
- inotati; natatia este unul din cele mai bune sporturi pentru femeia insarcinata; apa proaspata va intareste si in acelasi timp va sustine, facand miscarile mai usoare
- protejati-va de soare; aveti pielea mai sensibila in perioada de sarcina, iar soarele accentueaza petele brune neregulate care formeaza „masca de sarcina"; in plus, dilatand vasele de sange, favorizeaza aparitia vanatailor pe fata, a varicozitatilor si chiar a varicelor pe picioare; sarcina oricum predispune la aceste fenomene, asa ca nu este cazul sa mariti sansele producerii lor.
• Vaccinurile permise sunt cele obtinute cu microbi inactivati sau omorati. Este vorba de vaccinul contra poliomielitei - dar numai sub forma injectabila -, cele contra holerei, a tetanosului si a gripei.
Vaccinurile antigripale si antipoliomielitice sunt cu atat mai importante cu cat anticorpii pe care ele ii determina sa apara traverseaza placenta si protejeaza copilul in primul lui an de viata.
• Vaccinurile interzise sunt cele preparate din virusi vii, atenuati. Este vorba de vaccinurile: contra poliomielitei care se administreaza pe cale orala (bucala), cele contra variolei, rubeolei, turbarii, febrei tifoide si a febrei galbene.
Prevenirea malariei (paludismului)
Paludismuf este periculos pentru femeile insarcinate, deoarece prin febra mare pe care o produce exista riscul declansarii unui avort spontan.
Daca plecati intr-o tara tropicala, trebuie sa semnalati acest lucru medicului, care va va prescrie, preventiv, un medicament pe baza de chinina. Urmati cu rigurozitate instructiunile atat in ce priveste doza, cat si durata tratamentului, deoarece chinina este formal interzisa.
Prevenirea paludismului nu se face numai pe cale medicamentoasa, ci si prin masuri simple:
- acoperirea bratelor si picioarelor pentru evitarea intepaturilor de tantari, care sunt vectori de propagare a bolii
- pulverizarea hainelor cu produse care indeparteaza insectele.
Supravegherea fatului: fetoscopia
Fetoscopia se efectueaza intre saptamanile a 20-a si a 24-a de amenoree. Se practica numai femeilor care au avut deja un copil anormal, sau care fac parte dintr-o familie care prezinta o boala ereditara grava. Prin aceasta tehnica fatul poate fi observat direct in uter. Sub anestezie locala se introduce prin peretele abdominal un tub lung si fin prevazut cu un sistem optic, pana in cavitatea uterina. Tubul optic poate fi deplasat, pentru observarea fatului in cele mai mici detalii. Metoda se foloseste mai ales pentru:
- detectarea unei malformatii, in special a fetei, mainilor sau picioarelor
- prelevari de celule din diferite tesuturi, de exemplu, piele sau ficat, in scopul efectuarii unor analize
- prelevari din sangele fetal pentru depistarea bolilor sangelui, ca drepanocitoza si hemofilia, sau a bolilor metabolice care pot fi tratate de foarte timpuriu.
De notat ca sangele se colecteaza cel mai adesea printr-o punctie a cordonului ombilical.
Fetoscopia dureaza circa 30 de minute si necesita mai multe zile de spitalizare.
Lungimea lui este de 13 cm de la cap la coccis si de 20 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 240 de grame. Capul bebelusului are acum un diametru de circa 4,8 cm.
Pielea lui incepe sa se ingroase putin, dar ramane totusi transparenta. Au aparut amprentele digitale, i se formeaza unghiile si apar cateva fire de par.
Inima lui este acum destul de mare, incat sa poata fi auzita cu un simplu stetoscop plasat pe abdomenul viitoarei mame.
Multiplicarea celulelor nervoase este acum terminata. Numarul lor definitiv, intre 12 si—l4 miliarde, este stabilit pentru totdeauna. El va incepe sa scada progresiv din momentul maturizarii definitive a creierului, in jurul varstei de 18 ani.
Muschii devin mai puternici siin consecinta miscarile bebelusului dumneavoastra sunt mai viguroase. Incepeti sa le simtiti mult mai pregnant.
Asemenea tuturor celorlalte organe, glanda tiroida este mai activa, consecinta directa fiind cresterea temperaturii interne a corpului. Va este adesea prea cald, si pentru revenirea corpului la o temperatura normala transpirati mai mult. Acest mecanism permite eliminarea prin transpiratie a excesului de deseuri produse de organismul dumneavoastra si cel al fatului. Aceasta crestere a temperaturii este suparatoare in lunile de vara, asa ca daca plecati undeva in vacanta, alegeti-va o zona cu un climat mai temperat. Daca sarcina se desfasoara iarna,nu va infofoliti excesiv. Purtati mai multe straturi de imbracaminte lejera,pe care sa le puteti da jos in functie de necesitati.
Daca transpirati mult, presarati putina pudra de talc pe zonele mai expuse.Aceasta va absorbi excesul de transpiratie si va evita „arsurile" si iritatia pielii.
Sfaturi
In aceasta perioada a sarcinii va simtiti realmente bine. Greturile s-au terminat o data cu oboseala din primele luni. Burta inca nu a ajuns sa va deranjeze prin dimensiuni. Sunteti activa si simtiti dorinta de a lucra si de a face miscare. De altfel, bebelusul este de acum bine instalat si nu va mai temeti de un avort spontan. Este deci momentul potrivit sa va ocupati de lucruri ceva mai obositoare, pe care nu le veti mai putea face dupa ce sarcina va mai evolua, mai ales dupa luna a 6-a.
Daca intentionati sa va mutati, ori sa va reinnoiti apartamentul, acum este momentul potrivit.
Este si perioada ideala in care puteti face calatorii.
Calatorii si vacante
Daca vreti sa plecati intr-o calatorie sau in vacanta n-o faceti inainte de a cere sfatul medicului care va supravegheaza sarcina.
Transporturile
Puteti lua trenul sau avionul fara probleme, dar sa stiti ca, in general, companiile aeriene refuza femeile insarcinate incepand cu luna a 8-a.
Mijlocul de transport cel mai putin adaptat este pana la urma autoturismul. Nu numai ca zdruncinaturile continue pot declansa contractii, dar si riscul de accidente este mai mare. Or, in situatia dumneavoastra, orice soc poate avea consecinte grave.
In masina, purtati intotdeauna centura de siguranta. Plasati-o astfel incat sa treaca pe deasupra si pe dedesubtul abdomenului. N-o asezati niciodata peste burta, deoarece in cazul unui soc, ea ar comprima in mod periculos uterul. Nu faceti niciodata calatorii lungi, ci parcurgeti etape mici care va permit sa va odihniti la opriri. Nu mancati prea mult.
Puteti conduce chiar dumneavoastra, nu exista nici o opreliste, cu exceptia riscului unui soc. De aceea este recomandabila o extrema prudenta. Rulati cu viteza constanta pentru a evita franarile bruste in fata unui obstacol neasteptat. Nu uitati niciodata ca o mica emotie, sau o mica scuturatura provoaca o descarcare hormonala in sangele dumneavoastra si poate fi cauza unor contractii uterine. Mai tineti cont si de faptul ca starea de sarcina va incetineste reflexele.
Indiferent de mijlocul de transport utilizat, nu plecati fara a lua cu dumneavoastra supozitoare antispastice pentru cazul ca ati avea dureri, tensiuni in partea inferioara a abdomenului, sau, mai rau, contractii.
Alegerea prudenta a locului de petrecere a vacantei
Fiti rezonabila. Nu este momentul potrivit pentru excentricitati, ca de pilda sa faceti o drumetie in Nepal, sau un tur cu bicicleta.
Inainte de plecare, asigurati-va de un minimum de masuri de precautie:
- va trebui sa va puteti odihni; evitati circuitele turistice in care va aflati in deplasare continua
- regimul alimentar trebuie sa ramana cel corect; nu uitati importanta alimentatiei pentru buna dezvoltare a copilului
- informati-va despre prezenta unui medic in apropierea locului unde va veti petrece vacanta; daca ziua plecarii este in jurul celei de-a 6-a luni, sau chiar dupa aceasta data, interesati-va si de existenta unui spital bine echipat in apropiere, deoarece o nastere prematura este oricand posibila
- luati cu dumneavoastra carnetul de sarcina si, daca este cazul, efectuati vizitele medicale care se impun
- nu calatoriti intr-un loc in care este obligatorie efectuarea unor vaccinuri, deoarece nu sunt indicate in acest moment; evitati deci, tarile tropicale.
Daca mergeti pe litoral
- mergeti mult prin apa; apa de mare va maseaza picioarele, activand circulatia sanguina periferica
- inotati; natatia este unul din cele mai bune sporturi pentru femeia insarcinata; apa proaspata va intareste si in acelasi timp va sustine, facand miscarile mai usoare
- protejati-va de soare; aveti pielea mai sensibila in perioada de sarcina, iar soarele accentueaza petele brune neregulate care formeaza „masca de sarcina"; in plus, dilatand vasele de sange, favorizeaza aparitia vanatailor pe fata, a varicozitatilor si chiar a varicelor pe picioare; sarcina oricum predispune la aceste fenomene, asa ca nu este cazul sa mariti sansele producerii lor.
• Vaccinurile permise sunt cele obtinute cu microbi inactivati sau omorati. Este vorba de vaccinul contra poliomielitei - dar numai sub forma injectabila -, cele contra holerei, a tetanosului si a gripei.
Vaccinurile antigripale si antipoliomielitice sunt cu atat mai importante cu cat anticorpii pe care ele ii determina sa apara traverseaza placenta si protejeaza copilul in primul lui an de viata.
• Vaccinurile interzise sunt cele preparate din virusi vii, atenuati. Este vorba de vaccinurile: contra poliomielitei care se administreaza pe cale orala (bucala), cele contra variolei, rubeolei, turbarii, febrei tifoide si a febrei galbene.
Prevenirea malariei (paludismului)
Paludismuf este periculos pentru femeile insarcinate, deoarece prin febra mare pe care o produce exista riscul declansarii unui avort spontan.
Daca plecati intr-o tara tropicala, trebuie sa semnalati acest lucru medicului, care va va prescrie, preventiv, un medicament pe baza de chinina. Urmati cu rigurozitate instructiunile atat in ce priveste doza, cat si durata tratamentului, deoarece chinina este formal interzisa.
Prevenirea paludismului nu se face numai pe cale medicamentoasa, ci si prin masuri simple:
- acoperirea bratelor si picioarelor pentru evitarea intepaturilor de tantari, care sunt vectori de propagare a bolii
- pulverizarea hainelor cu produse care indeparteaza insectele.
Supravegherea fatului: fetoscopia
Fetoscopia se efectueaza intre saptamanile a 20-a si a 24-a de amenoree. Se practica numai femeilor care au avut deja un copil anormal, sau care fac parte dintr-o familie care prezinta o boala ereditara grava. Prin aceasta tehnica fatul poate fi observat direct in uter. Sub anestezie locala se introduce prin peretele abdominal un tub lung si fin prevazut cu un sistem optic, pana in cavitatea uterina. Tubul optic poate fi deplasat, pentru observarea fatului in cele mai mici detalii. Metoda se foloseste mai ales pentru:
- detectarea unei malformatii, in special a fetei, mainilor sau picioarelor
- prelevari de celule din diferite tesuturi, de exemplu, piele sau ficat, in scopul efectuarii unor analize
- prelevari din sangele fetal pentru depistarea bolilor sangelui, ca drepanocitoza si hemofilia, sau a bolilor metabolice care pot fi tratate de foarte timpuriu.
De notat ca sangele se colecteaza cel mai adesea printr-o punctie a cordonului ombilical.
Fetoscopia dureaza circa 30 de minute si necesita mai multe zile de spitalizare.
joi, 11 februarie 2010
Saptamana saptesprezece de sarcina
Bebelusul dumneavoastra isi intinde manutele si piciorusele! Toate aceste miscari pot fi vazute la ecografie.
Lungimea lui este de 12 cm de la cap la coccis si de 19 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 200 de grame. Capul bebelusului are acum un diametru de 4,5 cm.
Pielea lui si-a dobandit constitutia definitiva. Este totusi inca atat de subtire incat pe suprafata ei se pot vedea toate micile capilare care o strabat, ca niste mici dungulite roz.
Fibrele nervoase ale maduvei spinarii se inconjoara cu mielina -o substanta bogata in lipide - care serveste ca strat izolator si de protectie. Acum fibrele pot transmite influxurile nervoase, fara riscul unor scurtcircuite.
Intestinul continua sa se dezvolte. Alungindu-se, el se pliaza si isi ocupa locul definitiv. Apare o mica excrescenta: apendicele!
In intestin incepe sa se acumuleze o substanta denumita meconiu. La nastere, copilul va elimina meconiul, aceasta fiind prima miscare activa a intestinului sau.
Incepand cu luna a 4-a, se masoara in fiecare luna abdomenul, cu un metru de croitorie, pentru a se controla cresterea bebelusului. Rezultatul se inscrie in carnetul de supraveghere a sarcinii.
Inaltimea uterului este distanta dintre marginea superioara a pubisului si fundul uterului. Acesta se poate simti cu mana, in locul unde uterul, mai consistent, este inlocuit de zona mai moale a intestinului. Cifra ramane constanta mai multe saptamani.
In luna a 4-a, inaltimea uterina este de 16 cm. La 4 luni si jumatate, adica exact la mijlocul sarcinii, uterul ajunge la ombilic, adica la mijlocul abdomenului.
Observarea colului uterin
Vizita medicala din luna a 4-a, desi nu este obligatorie, este totusi importanta, fiindca permite medicului sa observe starea colului uterin si sa ia masurile care se impun.
Medicul va fi interesat de modul cum se prezinta colul, daca:
- ati avut deja mai multe nasteri
- ati avut o singura nastere anterioara, dar care s-a desfasurat cu dificultati
- ati avut o intrerupere voluntara de sarcina.
Acestea sunt tot atatea situatii care au putut produce o pierdere a tonicitatii musculare, al carei rezultat este beanta colului.
Independent de nasteri, beanta colului poate fi produsa de contractiile uterine care ar fi ajuns sa provoace un avort spontan si care au fost oprite cu ajutorul unui tratament antispastic si al repausului. Ea poate fi, de asemenea, congenitala si fara cauze aparente, asa cum se intampla cu un anumit numar de viitoare mame.
Beanta colului este situata intotdeauna la marginea acestuia si se observa bine la ecografie. In functie aspectul beantei, medicul va putea recomanda un cerclaj. Cerclajul Cerclajul nu poate fi practicat decat intre a 12-a si a 2l-a saptamana de amenoree, calculata de la prima zi a ultimei menstruatii. Metoda consta in mentinerea colului inchis cu ajutorul unui fir tare, legat in jurul lui. Se efectueaza uneori sub anestezie totala, dar cel mai adesea doar sub anestezie locala. Uneori, medicul se multumeste sa prescrie o medicatie pe baza de calmante si barbiturice.
Spitalizarea dureaza in mod obisnuit 48 de ore, deoarece metoda presupune o tractiune a colului, ceea ce poate duce la declansarea unor contractii.
Trebuie respectate anumite masuri de precautie:
- dezinfectarea vaginului inainte si dupa interventie
- administrarea de aglutinine anti-D mamei, daca este Rh(-)
- injectarea mamei pe cale intravenoasa cu substante betami-metice inainte, in timpul interventiei si la sfarsitul ei, pentru evitarea aparitiei contractiilor; tratamentul se continua o perioada de timp pe cale orala.
Daca vi s-a facut un cerclaj, va trebui apoi sa va luati infinite precautii, si mai ales sa va odihniti intinsa cat mai mult cu putinta, mai ales din luna a 5-a.
Daca va provoaca contractii, trebuie sa anuntati medicul cat se poate de repede. El va aprecia daca este indicat sa desfaca cerclajul, chiar daca inca nu a sosit momentul, situatie care apare cam in 20% din cazuri.
Desfacerea cerclajului se efectueaza de cele mai multe ori in a 37-a saptamana, uneori chiar mai tarziu. Ea trebuie facuta tot la spital si se efectueaza de cele mai multe ori fara anestezie. Se iau aceleasi masuri de precautie ca si pentru cerclaj. Aveti toate sansele sa nasteti in cele 24 de ore care urmeaza indepartarii cerclajului, dar se intampla, daca ati respectat toate recomandarile de repaus total, sa nasteti la termen.
Lungimea lui este de 12 cm de la cap la coccis si de 19 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 200 de grame. Capul bebelusului are acum un diametru de 4,5 cm.
Pielea lui si-a dobandit constitutia definitiva. Este totusi inca atat de subtire incat pe suprafata ei se pot vedea toate micile capilare care o strabat, ca niste mici dungulite roz.
Fibrele nervoase ale maduvei spinarii se inconjoara cu mielina -o substanta bogata in lipide - care serveste ca strat izolator si de protectie. Acum fibrele pot transmite influxurile nervoase, fara riscul unor scurtcircuite.
Intestinul continua sa se dezvolte. Alungindu-se, el se pliaza si isi ocupa locul definitiv. Apare o mica excrescenta: apendicele!
In intestin incepe sa se acumuleze o substanta denumita meconiu. La nastere, copilul va elimina meconiul, aceasta fiind prima miscare activa a intestinului sau.
Incepand cu luna a 4-a, se masoara in fiecare luna abdomenul, cu un metru de croitorie, pentru a se controla cresterea bebelusului. Rezultatul se inscrie in carnetul de supraveghere a sarcinii.
Inaltimea uterului este distanta dintre marginea superioara a pubisului si fundul uterului. Acesta se poate simti cu mana, in locul unde uterul, mai consistent, este inlocuit de zona mai moale a intestinului. Cifra ramane constanta mai multe saptamani.
In luna a 4-a, inaltimea uterina este de 16 cm. La 4 luni si jumatate, adica exact la mijlocul sarcinii, uterul ajunge la ombilic, adica la mijlocul abdomenului.
Observarea colului uterin
Vizita medicala din luna a 4-a, desi nu este obligatorie, este totusi importanta, fiindca permite medicului sa observe starea colului uterin si sa ia masurile care se impun.
Medicul va fi interesat de modul cum se prezinta colul, daca:
- ati avut deja mai multe nasteri
- ati avut o singura nastere anterioara, dar care s-a desfasurat cu dificultati
- ati avut o intrerupere voluntara de sarcina.
Acestea sunt tot atatea situatii care au putut produce o pierdere a tonicitatii musculare, al carei rezultat este beanta colului.
Independent de nasteri, beanta colului poate fi produsa de contractiile uterine care ar fi ajuns sa provoace un avort spontan si care au fost oprite cu ajutorul unui tratament antispastic si al repausului. Ea poate fi, de asemenea, congenitala si fara cauze aparente, asa cum se intampla cu un anumit numar de viitoare mame.
Beanta colului este situata intotdeauna la marginea acestuia si se observa bine la ecografie. In functie aspectul beantei, medicul va putea recomanda un cerclaj. Cerclajul Cerclajul nu poate fi practicat decat intre a 12-a si a 2l-a saptamana de amenoree, calculata de la prima zi a ultimei menstruatii. Metoda consta in mentinerea colului inchis cu ajutorul unui fir tare, legat in jurul lui. Se efectueaza uneori sub anestezie totala, dar cel mai adesea doar sub anestezie locala. Uneori, medicul se multumeste sa prescrie o medicatie pe baza de calmante si barbiturice.
Spitalizarea dureaza in mod obisnuit 48 de ore, deoarece metoda presupune o tractiune a colului, ceea ce poate duce la declansarea unor contractii.
Trebuie respectate anumite masuri de precautie:
- dezinfectarea vaginului inainte si dupa interventie
- administrarea de aglutinine anti-D mamei, daca este Rh(-)
- injectarea mamei pe cale intravenoasa cu substante betami-metice inainte, in timpul interventiei si la sfarsitul ei, pentru evitarea aparitiei contractiilor; tratamentul se continua o perioada de timp pe cale orala.
Daca vi s-a facut un cerclaj, va trebui apoi sa va luati infinite precautii, si mai ales sa va odihniti intinsa cat mai mult cu putinta, mai ales din luna a 5-a.
Daca va provoaca contractii, trebuie sa anuntati medicul cat se poate de repede. El va aprecia daca este indicat sa desfaca cerclajul, chiar daca inca nu a sosit momentul, situatie care apare cam in 20% din cazuri.
Desfacerea cerclajului se efectueaza de cele mai multe ori in a 37-a saptamana, uneori chiar mai tarziu. Ea trebuie facuta tot la spital si se efectueaza de cele mai multe ori fara anestezie. Se iau aceleasi masuri de precautie ca si pentru cerclaj. Aveti toate sansele sa nasteti in cele 24 de ore care urmeaza indepartarii cerclajului, dar se intampla, daca ati respectat toate recomandarile de repaus total, sa nasteti la termen.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)