vineri, 18 iunie 2010

Saptamana 23

Ecografia poate acum sa releve daca bebelusul dumneavoastra va fi fata sau baiat.
Despre viitorul dumneavoastra copil
Lungimea lui este de 18 cm de la cap la coccis si de 28 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 560 de grame. Capul bebelusului are acum diametrul de circa 6,4 cm.
Mugurii dentari secreta deja materialul din care se vor forma viitorii dinti de lapte.
Lanugo-ul, pufuletul fin, acopera intreg corpul, iar vernix caseosa -stratul gras de protectie care acopera pielea - devine mai consistenta.
Diferentierea organelor sexuale este incheiata. Daca aveti fetita, vaginul ei a capatat forma unui tub scobit. Daca aveti baiat, celulele testiculare care produc hormonul masculin - testosteronul - cresc numeric, dar testiculele inca nu au coborat in scrot.
Sexul copilului se poate distinge la ecograf, incepand din saptamana a 24-a, cu o marja de eroare de 20 %.
Daca preferati sa nu cunoasteti dinainte sexul copilului si sa aveti mai bine surpriza la nastere, trebuie sa-i spuneti foarte clar acest lucru medicului care efectueaza ecografia. Dar daca faceti parte dintre acele femei care urmaresc de la inceputul sarcinii, saptamana de saptamana, cum evolueaza bebelusul, s-ar putea sa doriti sa stiti mai din timp daca este fata sau baiat si astfel sa intariti legaturile care va leaga de el.
Copilul are sangele mai rosu decat dumneavoastra! Faptul se datoreaza globulelor rosii care contin o hemoglobina mai bogata in fier decat la omul adult, avand astfel o afinitate mai mare pentru oxigen. Datorita acestui fapt, transferul oxigenului de la sangele matern catre cel al fatului este mult usurat.
Migrarea celulelor nervoase - neuronii - se incheie spre sfarsitul celei de-a 25-a saptamani de amenoree. Numarul lor este cel definitiv. De acum ele continua doar sa se diferentieze, pierzandu-si insa intreaga capacitate de a se divide.
Fiecare celula nervoasa, ajunsa in partea de creier corespun­zatoare, incepe sa formeze in jur ramificatii denumite dendrite, si sa dezvolte o structura mai lunga, denumita axon. Axonii vor forma nervii, pe cand dendritele vor realiza legaturile directe dintre celula si cele din vecinatatea ei (sinapse). Procesul se desfasoara in ace­lasi mod pentru toate cele aproximativ 10 miliarde de neuroni, cati numara creierul. Astfel, se stabilesc circuitele neuronale indispensabile pentru conducerea influxurilor nervoase, deci, a mesajelor. 
Cresterea fatului, si in consecinta a uterului, deplaseaza organele interne. Mai ales diafragma urca, coastele din partea inferioara a cutiei toracice se indeparteaza, in vreme ce stomacul este usor impins intr-o parte.
Perturbatiile mecanice se adauga la tendinta de incetinire a digestiei, provocata de nivelul crescut de progesteron. Stomacul se goleste mai incet, sfincterul dintre stomac si esofag este si el putin afectat, ceea ce favorizeaza unele refulari de suc gastric acid spre esofag. Sunt rare femeile care scapa de aceste senzatii de acreala. Deci alte mici neplaceri, ce vor fi uitate de indata ce veti avea copilasul alaturi!
Bebelusul are acum toate structurile si organele, care cresc zilnic intr-un ritm alert. Multiplicarea celulara solicita acum, in afara tuturor elementelor nutritive de baza, mai mult oxigen. Acesta este transportat de fierul ce intra in componenta hemoglobinei, pigmentul ce da culoarea specifica globulelor rosii sanguine.
Fatul produce intens globule rosii si deci consuma mult fier. O parte din acest fier ii este adus prin alimentatia obisnuita a mamei, iar alta parte este extrasa din rezervele materne. Daca alimentatia nu-i aduce destul fier, el ia tot ce are nevoie din rezervele dumneavoastra. Cu alte cuvinte, chiar din globulele rosii ale mamei. Rezultatul este o anemie mai mult sau mai putin severa. Daca anemia atinge un nivel prea ridicat, poate fi cauza unei hipotrofii fetale.
Simptomele si remediul anemiei
Daca sunteti obosita, va pierdeti usor rasuflarea, sunteti foarte palida, ametiti usor si va vajaie urechile, apelati la sfatul medicului. El va solicita efectuarea unei analize a sangelui, cu numararea globulelor rosii. Un medicament pe baza de fier poate indeparta aceste simptome. Exista medici care prescriu sistematic fier, impre­una cu acid folie, fiindca majoritatea femeilor insarcinate sunt mai mult sau mai putin anemice.