Lucru incredibil: bebelusul dumneavoastra isi suge degetul!
Despre viitorul dumneavoastra copil
Lungimea lui este de 16 cm de la cap la coccis si de 24 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 440 de grame. Capul bebelusului va avea, la sfarsitul acestei saptamani, un diametru de circa 5,4 cm.
Incep sa-i creasca unghiile si un pufulet foarte fin pe tot corpul. Parul incepe sa-i acopere capul. Este rar si fin ca matasea.
De cateva saptamani, el deschide gura, o inchide si simuleaza cu buzele miscarile suptului. In paralel, este capabil sa-si intoarca capul intr-o parte sau alta si sa ridice bratele. Reuseste sa apuce degetul cu gura. Urmeaza sa exerseze pentru perfectionarea reflexului suptului, care trebuie sa fie bine pus la punct la nastere, atunci cand va trebui s-o faca intr-adevar.
Alveolele pulmonare continua sa se dezvolte si miscarile respiratorii devin mai frecvente. Ele sunt neregulate si rapide, fiind inca lipsite de coordonare.
Placenta
In acest stadiu al sarcinii, placenta, care si-a continuat cresterea, a ajuns la conformatia definitiva.
In cursul lunii a 4-a, au aparut mai multe membrane separand compartimente ce se scalda in lacurile sanguine.
Acestea sunt septurile intercotiledonare. Membranele care s-au dezvoltat pana in luna a 5-a au o axa, constituita din tesut matern, acoperita la suprafata de un strat de tesut foarte subtire de origine fetala. Datorita prezentei septurilor, piacenta este impartita in compartimente denumite cotiledoane.
Pana la sfarsitul lunii a 4-a, placenta a crescut atat in grosime, cat si in circumferinta. In prezent, se mai modifica putin in grosime, dar continua sa se largeasca. De la 6 cm in luna a 3-a, la sfarsitul sarcinii ea va avea intre 15 si 25 cm diametru si o grosime de circa 3 cm. Cresterea in grosime a placentei se datoreaza cresterii in lungime a vilozitatilor, ceea ce duce la o marire a spatiilor interviloase pline cu sange matern.
Privita din exterior, placenta apare in aceasta luna ca un organ in forma de disc, atasata de peretele uterin prin fata ei materna, care prezinta circa douazeci de proeminente care nu sunt altceva decat cotiledoanele amintite mai inainte. Fata fetala, in schimb, prezinta o suprafata absolut neteda, lucioasa, sidefie, acoperita in intregime cu o membrana, la suprafata careia se disting vase arteriale si venoase mari - terminatiile vaselor ombilicale, ce se unesc la nivelul cordonului ombilical. La periferie placenta se continua cu „membranele" dezvoltate din amnios si corion.
Cordonul ombilical nu isi are originea, de regula, din centrul discului placentar.
Incepand din luna a 4-a, pe masura ce sarcina avanseaza, membrana vilozitatilor se subtiaza considerabil. Devine astfel posibila o crestere apreciabila a schimburilor dintre mama si copil. Membrana prin care se efectueaza schimburile intre sangele matern si cel fetal este numita bariera placentara.
Apa traverseaza bariera placentara foarte rapid in ambele sensuri si, in felul acesta, 99% din apa si sarurile care provin de la fat se reintorc in sangele matern.
Volumul sanguin vi s-a marit mult. Fatul a crescut, trebuie hranit mai mult, si de aceea un sfert din masa sanguina este folosita direct in sistemul placentar.
Aceasta crestere a masei sanguine poate sa va pricinuiasca unele tulburari datorate dificultatilor de reintoarcere a sangelui la inima: k8c742ki31tqk
- mici sangerari provenind din nas si gingii, datorate presiunii exercitate de masa sanguina asupra capilarelor
- furnicaturi in membre, senzatia de picioare grele, varice, hemoroizi; dilatarea capilarelor mici este vizibila pe piele, prin aparitia unor retele de linii rosiatice, localizate pe fata, umeri, brate, piept, dar mai ales pe picioare; acestea sunt cunoscutele formatiuni varicoase care afecteaza doua treimi dintre femeile albe si o treime dintre femeile de rasa neagra; ale dispar de obicei dupa nastere.
Cresterea masei sanguine supraincarca si dilata venele care au tendinta sa-si relaxeze tonusul, de unde rezulta o hipotensiune arteriala, care se resimte sub forma unor senzatii de slabiciune, ameteli sau stare de rau general.
Aceste tulburari pot sa apara sau sa se accentueze in cursul ultimului trimestru de sarcina. De aceea este bine sa fie cunoscute de pe acum, pentru a se lua masuri de prevenire, in limita posibilului.
Pentru atenuarea simptomelor
Picioare grele, varice
- pe cat posibil, stati cu picioarele in sus, pentru ca sangele care se reintoarce sa nu stagneze in vene si sa nu le dilate tot mai mult; puteti face acest lucru asezandu-va langa un perete si ridicand picioarele pentru a le sprijini de el
- noaptea, incercati sa dormiti cu picioarele cat mai inaltate posibil, pentru ca venele sa se goleasca mai usor de sange in perioada de
repaus
- este recomandabil sa dormiti pe partea stanga, eliberand astfel vasele sanguine mari de presiunea la care le supune uterul.
• Prevenirea varicelor
Trebuie evitat tot ceea ce tinde sa franeze circulatia sanguina, prin dilatarea venelor.
- nu stati mult in picioare
-evitati presiunile la nivelul gambelor, prin niste sosete prea stranse de exemplu
- evitati baile calde, baile de soare, incalzirea in contact cu solul, epilarea cu ceara - mergeti pe jos zilnic pentru a va intari muschii care actioneaza asupra sistemului venos si ajuta sangele sa circule.
In cazul unor varice mari, medicul prescrie ciorapi speciali pentru varice, care compenseaza lipsa tonusului venos si impiedica accentuarea dilatarii lor.
Hemoroizii
Sunt varicele care apar in jurul anusului. La femeia insarcinata se datoreaza atat unei circulatii dificile, cat si comprimarii bazinului de catre uter.
Puteti sa usurati situatia, folosind alifii speciale sau tonice venoase pe baza de „castane de India" sub forma de solutii administrate oral.
Adaptati-va alimentatia in scopul evitarii constipatiei. Daca aveti totusi astfel de probleme, folositi supozitoare cu glicerina, care usureaza eforturile si impiedica aparitia unor iritatii.
Varicele vulvare
Mai rare decat hemoroizii, isi datoreaza numele faptului ca apar pe una dintre labiile mari, sau pe amandoua, care se umfla si prezinta la suprafata lor vene dilatate. Ele vor disparea dupa nastere.
Senzatiile de lesin
Sunt stari de rau general, care apar mai ales la schimbarile de pozitie. Cand sunteti culcata, nu va ridicati brusc. Treceti mai intai prin pozitia asezata, inainte de a va ridica usurel.
Functia endocrina a placentei
Nu numai ca placenta inlocuieste toate organele importante ale fatului care inca nu au inceput sa functioneze, dar se comporta si ca o glanda enorma care secreta hormonii indispensabili pentru mentinerea si dezvoltarea sarcinii. Din luna a 4-a, placenta inlocuieste complet corpul galben al ovarului si secreta gonadotrofina corionica, progesteronul, estrogenii s\ prolactina sau hormonul galactogen.
Progesteronul
Nivelul colesterolului matern a crescut mult din cauza sarcinii. El circula normal prin sange, fiind captat de receptorii specializati ai placentei, care il utilizeaza ca materie prima pentru producerea unei mari cantitati de hormon. Este vorba de progesteron, care contribuie la mentinerea sarcinii, modificarea sanilor si relaxarea muschilor netezi.
O parte din progesteron este utilizat de catre bebelus pentru producerea altor hormoni, in special adrenalina, hormonul stresului si testosteronul, hormonul sexual masculin.
Estrogenii
Pentru a produce estrogeni, placenta are nevoie de ajutorul direct si activ al fatului.
Glandele suprarenale ale fatului, niste mase minuscule amplasate in partea superioara a rinichilor, produc un hormon androgen (de tip masculin). Traversand prin peretele placentei inspre mama, acesta este modificat in hormon de tip feminin: estrogenii.
Unul dintre estrogeni, estriolul, determina la mama sunteza unui hormon care stimuleaza secretia lactata. Este vorba de prolactina. 90% din cantitatea de estriol provine de la acesti precursori -estrogenii - care sunt produsi de fat.
In acest mod indirect, bebelusul isi asigura el insusi viitoarele mese de dupa nastere!
Un blog despre ce iseamna sa fii mama. Cresterea unui copil poate fi o adevarata aventura, astfel incat imi propun sa dau cateva sfaturi utile.
duminică, 28 martie 2010
vineri, 5 martie 2010
Saptamana douazeci de sarcina
Daca veti avea o fata, ea este dotata de pe acum cu tot ce-i trebuie, pentru vremea cand va face, la randul ei, copii!
Lungimea lui este de 15 cm de la cap la coccis si de 22,5 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 385 de grame. Capul are acum un diametru de circa 5,4 cm. Cum ansamblul corpului se mareste si se ingroasa, capul pare mai putin voluminos in raport cu restul. Circumferinta lui evolueaza in stransa legatura cu dezvoltarea creierului. Incepand din aceasta saptamana si pana la nastere, creierul va creste constant cu 90 de grame in fiecare luna.
Daca veti avea un baiat, scrotul, adica „punga" testiculelor deja s-a format. La o fata, vaginul incepe sa se formeze, iar ovarele contin insulite de ovogonii - celule sexuale primitive. Ea are in prezent aproape 6 milioane de ovocite! in acest stadiu timpuriu de dezvoltare, un foarte mare numar vor incepe sa degenereze, astfel ca in momentul nasterii nu vor mai fi decat ceva mai mult de 1 milion.
Pancreasul incepe sa produca insulina. Acesta este un hormon foarte important, pentru ca permite reglarea nivelului de zahar in sange (glicemiei). Cand nivelul glicemiei depaseste pragul normal de 1 gram/litru de sange din cauza lipsei insulinei, apar tulburarile specifice diabetului. Lichidul amniotic se stabilizeaza la un volum de circa 500 cm3 printr-un flux continuu de schimburi intre mama si copil.
Volumul sanguin vi s-a marit mult. Fatul a crescut, trebuie hranit mai mult, si de aceea un sfert din masa sanguina este folosita direct in sistemul placentar.
Aceasta crestere a masei sanguine poate sa va pricinuiasca unele tulburari datorate dificultatilor de reintoarcere a sangelui la inima: k8c742ki31tqk
- mici sangerari provenind din nas si gingii, datorate presiunii exercitate de masa sanguina asupra capilarelor
- furnicaturi in membre, senzatia de picioare grele, varice, hemoroizi; dilatarea capilarelor mici este vizibila pe piele, prin aparitia unor retele de linii rosiatice, localizate pe fata, umeri, brate, piept, dar mai ales pe picioare; acestea sunt cunoscutele formatiuni varicoase care afecteaza doua treimi dintre femeile albe si o treime dintre femeile de rasa neagra; ale dispar de obicei dupa nastere.
Cresterea masei sanguine supraincarca si dilata venele care au tendinta sa-si relaxeze tonusul, de unde rezulta o hipotensiune arteriala, care se resimte sub forma unor senzatii de slabiciune, ameteli sau stare de rau general.
Aceste tulburari pot sa apara sau sa se accentueze in cursul ultimului trimestru de sarcina. De aceea este bine sa fie cunoscute de pe acum, pentru a se lua masuri de prevenire, in limita posibilului.
Pentru atenuarea simptomelor
Picioare grele, varice
- pe cat posibil, stati cu picioarele in sus, pentru ca sangele care se reintoarce sa nu stagneze in vene si sa nu le dilate tot mai mult; puteti face acest lucru asezandu-va langa un perete si ridicand picioarele pentru a le sprijini de el
- noaptea, incercati sa dormiti cu picioarele cat mai inaltate posibil, pentru ca venele sa se goleasca mai usor de sange in perioada de
repaus
- este recomandabil sa dormiti pe partea stanga, eliberand astfel vasele sanguine mari de presiunea la care le supune uterul.
• Prevenirea varicelor
Trebuie evitat tot ceea ce tinde sa franeze circulatia sanguina, prin dilatarea venelor.
- nu stati mult in picioare
-evitati presiunile la nivelul gambelor, prin niste sosete prea stranse de exemplu
- evitati baile calde, baile de soare, incalzirea in contact cu solul, epilarea cu ceara - mergeti pe jos zilnic pentru a va intari muschii care actioneaza asupra sistemului venos si ajuta sangele sa circule.
In cazul unor varice mari, medicul prescrie ciorapi speciali pentru varice, care compenseaza lipsa tonusului venos si impiedica accentuarea dilatarii lor.
Hemoroizii
Sunt varicele care apar in jurul anusului. La femeia insarcinata se datoreaza atat unei circulatii dificile, cat si comprimarii bazinului de catre uter.
Puteti sa usurati situatia, folosind alifii speciale sau tonice venoase pe baza de „castane de India" sub forma de solutii administrate oral.
Adaptati-va alimentatia in scopul evitarii constipatiei. Daca aveti totusi astfel de probleme, folositi supozitoare cu glicerina, care usureaza eforturile si impiedica aparitia unor iritatii.
Varicele vulvare
Mai rare decat hemoroizii, isi datoreaza numele faptului ca apar pe una dintre labiile mari, sau pe amandoua, care se umfla si prezinta la suprafata lor vene dilatate. Ele vor disparea dupa nastere.
Senzatiile de lesin
Sunt stari de rau general, care apar mai ales la schimbarile de pozitie. Cand sunteti culcata, nu va ridicati brusc. Treceti mai intai prin pozitia asezata, inainte de a va ridica usurel.
Functia endocrina a placentei
Nu numai ca placenta inlocuieste toate organele importante ale fatului care inca nu au inceput sa functioneze, dar se comporta si ca o glanda enorma care secreta hormonii indispensabili pentru mentinerea si dezvoltarea sarcinii. Din luna a 4-a, placenta inlocuieste complet corpul galben al ovarului si secreta gonadotrofina corionica, progesteronul, estrogenii s\ prolactina sau hormonul galactogen.
Progesteronul
Nivelul colesterolului matern a crescut mult din cauza sarcinii. El circula normal prin sange, fiind captat de receptorii specializati ai placentei, care il utilizeaza ca materie prima pentru producerea unei mari cantitati de hormon. Este vorba de progesteron, care contribuie la mentinerea sarcinii, modificarea sanilor si relaxarea muschilor netezi.
O parte din progesteron este utilizat de catre bebelus pentru producerea altor hormoni, in special adrenalina, hormonul stresului si testosteronul, hormonul sexual masculin.
Estrogenii
Pentru a produce estrogeni, placenta are nevoie de ajutorul direct si activ al fatului.
Glandele suprarenale ale fatului, niste mase minuscule amplasate in partea superioara a rinichilor, produc un hormon androgen (de tip masculin). Traversand prin peretele placentei inspre mama, acesta este modificat in hormon de tip feminin: estrogenii.
Unul dintre estrogeni, estriolul, determina la mama sunteza unui hormon care stimuleaza secretia lactata. Este vorba de prolactina. 90% din cantitatea de estriol provine de la acesti precursori -estrogenii - care sunt produsi de fat.
In acest mod indirect, bebelusul isi asigura el insusi viitoarele mese de dupa nastere!
Lungimea lui este de 15 cm de la cap la coccis si de 22,5 cm de la cap la calcaie. Greutatea lui este de 385 de grame. Capul are acum un diametru de circa 5,4 cm. Cum ansamblul corpului se mareste si se ingroasa, capul pare mai putin voluminos in raport cu restul. Circumferinta lui evolueaza in stransa legatura cu dezvoltarea creierului. Incepand din aceasta saptamana si pana la nastere, creierul va creste constant cu 90 de grame in fiecare luna.
Daca veti avea un baiat, scrotul, adica „punga" testiculelor deja s-a format. La o fata, vaginul incepe sa se formeze, iar ovarele contin insulite de ovogonii - celule sexuale primitive. Ea are in prezent aproape 6 milioane de ovocite! in acest stadiu timpuriu de dezvoltare, un foarte mare numar vor incepe sa degenereze, astfel ca in momentul nasterii nu vor mai fi decat ceva mai mult de 1 milion.
Pancreasul incepe sa produca insulina. Acesta este un hormon foarte important, pentru ca permite reglarea nivelului de zahar in sange (glicemiei). Cand nivelul glicemiei depaseste pragul normal de 1 gram/litru de sange din cauza lipsei insulinei, apar tulburarile specifice diabetului. Lichidul amniotic se stabilizeaza la un volum de circa 500 cm3 printr-un flux continuu de schimburi intre mama si copil.
Volumul sanguin vi s-a marit mult. Fatul a crescut, trebuie hranit mai mult, si de aceea un sfert din masa sanguina este folosita direct in sistemul placentar.
Aceasta crestere a masei sanguine poate sa va pricinuiasca unele tulburari datorate dificultatilor de reintoarcere a sangelui la inima: k8c742ki31tqk
- mici sangerari provenind din nas si gingii, datorate presiunii exercitate de masa sanguina asupra capilarelor
- furnicaturi in membre, senzatia de picioare grele, varice, hemoroizi; dilatarea capilarelor mici este vizibila pe piele, prin aparitia unor retele de linii rosiatice, localizate pe fata, umeri, brate, piept, dar mai ales pe picioare; acestea sunt cunoscutele formatiuni varicoase care afecteaza doua treimi dintre femeile albe si o treime dintre femeile de rasa neagra; ale dispar de obicei dupa nastere.
Cresterea masei sanguine supraincarca si dilata venele care au tendinta sa-si relaxeze tonusul, de unde rezulta o hipotensiune arteriala, care se resimte sub forma unor senzatii de slabiciune, ameteli sau stare de rau general.
Aceste tulburari pot sa apara sau sa se accentueze in cursul ultimului trimestru de sarcina. De aceea este bine sa fie cunoscute de pe acum, pentru a se lua masuri de prevenire, in limita posibilului.
Pentru atenuarea simptomelor
Picioare grele, varice
- pe cat posibil, stati cu picioarele in sus, pentru ca sangele care se reintoarce sa nu stagneze in vene si sa nu le dilate tot mai mult; puteti face acest lucru asezandu-va langa un perete si ridicand picioarele pentru a le sprijini de el
- noaptea, incercati sa dormiti cu picioarele cat mai inaltate posibil, pentru ca venele sa se goleasca mai usor de sange in perioada de
repaus
- este recomandabil sa dormiti pe partea stanga, eliberand astfel vasele sanguine mari de presiunea la care le supune uterul.
• Prevenirea varicelor
Trebuie evitat tot ceea ce tinde sa franeze circulatia sanguina, prin dilatarea venelor.
- nu stati mult in picioare
-evitati presiunile la nivelul gambelor, prin niste sosete prea stranse de exemplu
- evitati baile calde, baile de soare, incalzirea in contact cu solul, epilarea cu ceara - mergeti pe jos zilnic pentru a va intari muschii care actioneaza asupra sistemului venos si ajuta sangele sa circule.
In cazul unor varice mari, medicul prescrie ciorapi speciali pentru varice, care compenseaza lipsa tonusului venos si impiedica accentuarea dilatarii lor.
Hemoroizii
Sunt varicele care apar in jurul anusului. La femeia insarcinata se datoreaza atat unei circulatii dificile, cat si comprimarii bazinului de catre uter.
Puteti sa usurati situatia, folosind alifii speciale sau tonice venoase pe baza de „castane de India" sub forma de solutii administrate oral.
Adaptati-va alimentatia in scopul evitarii constipatiei. Daca aveti totusi astfel de probleme, folositi supozitoare cu glicerina, care usureaza eforturile si impiedica aparitia unor iritatii.
Varicele vulvare
Mai rare decat hemoroizii, isi datoreaza numele faptului ca apar pe una dintre labiile mari, sau pe amandoua, care se umfla si prezinta la suprafata lor vene dilatate. Ele vor disparea dupa nastere.
Senzatiile de lesin
Sunt stari de rau general, care apar mai ales la schimbarile de pozitie. Cand sunteti culcata, nu va ridicati brusc. Treceti mai intai prin pozitia asezata, inainte de a va ridica usurel.
Functia endocrina a placentei
Nu numai ca placenta inlocuieste toate organele importante ale fatului care inca nu au inceput sa functioneze, dar se comporta si ca o glanda enorma care secreta hormonii indispensabili pentru mentinerea si dezvoltarea sarcinii. Din luna a 4-a, placenta inlocuieste complet corpul galben al ovarului si secreta gonadotrofina corionica, progesteronul, estrogenii s\ prolactina sau hormonul galactogen.
Progesteronul
Nivelul colesterolului matern a crescut mult din cauza sarcinii. El circula normal prin sange, fiind captat de receptorii specializati ai placentei, care il utilizeaza ca materie prima pentru producerea unei mari cantitati de hormon. Este vorba de progesteron, care contribuie la mentinerea sarcinii, modificarea sanilor si relaxarea muschilor netezi.
O parte din progesteron este utilizat de catre bebelus pentru producerea altor hormoni, in special adrenalina, hormonul stresului si testosteronul, hormonul sexual masculin.
Estrogenii
Pentru a produce estrogeni, placenta are nevoie de ajutorul direct si activ al fatului.
Glandele suprarenale ale fatului, niste mase minuscule amplasate in partea superioara a rinichilor, produc un hormon androgen (de tip masculin). Traversand prin peretele placentei inspre mama, acesta este modificat in hormon de tip feminin: estrogenii.
Unul dintre estrogeni, estriolul, determina la mama sunteza unui hormon care stimuleaza secretia lactata. Este vorba de prolactina. 90% din cantitatea de estriol provine de la acesti precursori -estrogenii - care sunt produsi de fat.
In acest mod indirect, bebelusul isi asigura el insusi viitoarele mese de dupa nastere!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)